Nándor
3 °C
16 °C

Kinyitja Kína Tibetet

2008.04.03. 12:09
A márciusi véres zavargások után újra beléphetnek külföldiek az egyik legnépszerűbb turisztikai célpontnak számító kínai tartományba.

Újra beengedik a külföldi turistákat Tibetbe május elsejétől - jelentette be az illetékes kínai hatóság csütörtökön. Arról még nem döntöttek, hogy újságírók is utazhatnak-e rendszeresen a területre. A himalájai térséget azután zárták le, hogy a békésnek induló tüntetések erőszakba torkolltak március közepén.

Az egyéni és a csoportos utazókat is szívesen látják ettől az időponttól - idézte a tibeti turisztikai osztályt a kínai állami hírügynökség. A május elsejei dátumot állítólag azért választották, mert az a munka ünnepe alkalmából munkaszüneti nap lesz.

A kínai hatóságok nem engedtek külföldieket a térségbe, miután az 57 éves kínai elnyomás elleni tüntetések március 14-én erőszakba torkolltak. A kínai rendőrök és tibeti tüntetők közötti összecsapásokban Kína szerint 20, a száműzetésben élő tibeti vezetés szerint 135-140 ember vesztette életét.

Tibetbe egyébként is csak külön hatósági engedéllyel lehet utazni, a régóta tartó feszültség miatt. Ez a külföldi újságírókra is vonatkozik. A március közepén kezdődött zavargások óta csak egyetlen, 26 tagból álló riportercsoport látogathatott a térségbe. Ők arról tudósítottak, hogy szerzetesek egy csoportja hazugnak nevezett egy kínai tisztviselőt és szabadságot követeltek Tibetnek. A kínai kormány eredeti célja az lett volna, hogy megmutassa, a tibetiek támogatják a kínai uralmat.

A kínai nagy falon és a híres terrakotta harcosokon kívül Tibet a legnépszerűbb úti cél Kínában. A külföldi turisták számára a táj, a buddhista kultúra és a Mount Everest alaptábora Tibet legfőbb vonzereje. A térségbe minden korábbinál többen utaznak, amióta megnyílt egy, a tibeti fennsíkot átszelő vasútvonal.

Az olimpiai láng a tervek szerint kétszer utazik majd Tibetbe. A Mount Everest csúcsára májusban viszik fel, a térség fővárosába, Lhászába pedig júniusban érkezik a fáklya, mielőtt visszatérne Pekingbe az augusztusi játékokra.15%
3990 Ft
3392 Ft
15%
9999 Ft
8500 Ft