Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Kinyitja Kína Tibetet

2008.04.03. 12:09
A márciusi véres zavargások után újra beléphetnek külföldiek az egyik legnépszerűbb turisztikai célpontnak számító kínai tartományba.

Újra beengedik a külföldi turistákat Tibetbe május elsejétől - jelentette be az illetékes kínai hatóság csütörtökön. Arról még nem döntöttek, hogy újságírók is utazhatnak-e rendszeresen a területre. A himalájai térséget azután zárták le, hogy a békésnek induló tüntetések erőszakba torkolltak március közepén.

Az egyéni és a csoportos utazókat is szívesen látják ettől az időponttól - idézte a tibeti turisztikai osztályt a kínai állami hírügynökség. A május elsejei dátumot állítólag azért választották, mert az a munka ünnepe alkalmából munkaszüneti nap lesz.

A kínai hatóságok nem engedtek külföldieket a térségbe, miután az 57 éves kínai elnyomás elleni tüntetések március 14-én erőszakba torkolltak. A kínai rendőrök és tibeti tüntetők közötti összecsapásokban Kína szerint 20, a száműzetésben élő tibeti vezetés szerint 135-140 ember vesztette életét.

Tibetbe egyébként is csak külön hatósági engedéllyel lehet utazni, a régóta tartó feszültség miatt. Ez a külföldi újságírókra is vonatkozik. A március közepén kezdődött zavargások óta csak egyetlen, 26 tagból álló riportercsoport látogathatott a térségbe. Ők arról tudósítottak, hogy szerzetesek egy csoportja hazugnak nevezett egy kínai tisztviselőt és szabadságot követeltek Tibetnek. A kínai kormány eredeti célja az lett volna, hogy megmutassa, a tibetiek támogatják a kínai uralmat.

A kínai nagy falon és a híres terrakotta harcosokon kívül Tibet a legnépszerűbb úti cél Kínában. A külföldi turisták számára a táj, a buddhista kultúra és a Mount Everest alaptábora Tibet legfőbb vonzereje. A térségbe minden korábbinál többen utaznak, amióta megnyílt egy, a tibeti fennsíkot átszelő vasútvonal.

Az olimpiai láng a tervek szerint kétszer utazik majd Tibetbe. A Mount Everest csúcsára májusban viszik fel, a térség fővárosába, Lhászába pedig júniusban érkezik a fáklya, mielőtt visszatérne Pekingbe az augusztusi játékokra.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?