Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Virgil
-1 °C
5 °C

Ismét magukra lőttek a szövetségesek

2003.03.27. 07:45
Harminchét amerikai katona sebesült meg Nasziríja térségében, amikor saját csapataik tűzérségi tűz alá vették konvojukat. A támadás kezdete óta ez a harmadik alkalom, hogy a szövetséges csapatok "baráti tűzben" szenvednek veszteségeket.
Amerikai katonák egymásra lőttek a dél-iraki Násziríja térségében - jelentette egy helyszínen tartózkodó francia tudósító csütörtök reggel. Az AFP tudósítója valószínűnek tartja, hogy tüzérségi tűz alá került a tengerészgyalogosok térségbeli parancsnoksága is. Harminchét amerikai katona megsebesült, három közülük válságos állapotban van - jelentette amerikai tisztekre hivatkozva.

A francia újságíró hat szétroncsolt katonai járművet látott az amerikai csapatok között lezajlott tűzpárbaj után, köztük három csapatszállító járművet.

A támadás kezdete óta négy brit katona vesztette életét "baráti tűzben". Vasárnap a brit királyi légierő egy Tornado típusú repülőgépét érte az amerikai Patriot rakétaelhárító üteg véletlen tüze az iraki-kuvaiti határon. Kedden pedig két brit harckocsizó vesztette életét , amikor Bászra közelében a homokvihar miatt ellenséges járműnek nézték és kilőtték Challenger tankjukat.

Geoff Hoon brit védelmi miniszter vasárnap a BBC-nek kijelentette: egész sor rendszabály van érvényben annak érdekében, hogy a szövetséges haderők ne essenek "baráti tűz" áldozatául. Hoon szerint ezúttal ezek a rendszabályok "sajnos nem működtek", és ezért sürgős felülvizsgálatra a biztonsági rendszer.

A britek az első öbölháborúban is szövetséges tűzben szenvedték el legnagyobb veszteségüket: akkor egy földi célpontok, főleg páncélosok támadására kialakított amerikai A-10-es gép lőtt ki tévedésből egy brit páncélozott csapatszállítót, kilenc brit katona halálát okozva.