Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Folytatódik az RMDSZ-es átvilágítási botrány Romániában

2006.08.16. 09:44
A szerdai bukaresti lapok szinte egymásra licitálnak az ügynökvádak felsorolásában. Bukarestben az államelnököt és az egyik befolyásos magyar szenátort, Frunda Györgyöt faggatják állítólagos ügynökmúltjukról. Az RMDSZ más vezetőit már korábban megvádolták a sajtóban azzal, hogy együttműködtek a Securitatéval.

A román konzervatívok vezetője - írja az Adevarul című bukaresti lap -, Dan Voiculescu azt állítja, hogy Traian Basescu államelnök együttműködött a Securitatéval, Ceausescu egykori hírhedt titkosrendőrségével.

Basescu kínos nyilatkozata

A CNSAS, a romániai átvilágításokkal megbízott szervezet szerint viszont nincsenek adatok Basescu érintettségéről. Az Adevarul szerint Basescu újságírói kérdésekre, miszerint igazak-e a vádak, állítólag azt válaszolta: "Hagyjanak békén. Tettem, amit tennem kellett."

Persze nemcsak az államelnököt érinti kínosan az utóbbi hetekben kirobbant botránysorozat, a liberális pártban az egyik meghatározó személyiség, Mona Musca korábbi kulturális miniszter ismerte el, hogy szóban tájékoztatta külföldi diákjairól temesvári egyetemi tanárként a korábbi titkosszolgálatot, de nem volt ügynök.

Az RMDSZ-esek esetleges érintettsége

Még kínosabb, hogy az elmúlt napokban Markó Béla RMDSZ-elnököt és az egyes hírek szerint mintegy 8 millió dolláros vagyonnal rendelkező Verestóy Attila RMDSZ-szenátort is meggyanúsította az Evenimentul Zilei című bukaresti lap azzal, hogy együttműködtek a Securitatéval. Markóról egyébként már korábban is elterjedt, hogy írt jelentéseket, de az erről szóló adatok jelentőségét finoman szólva sem "túlozták el" az RMDSZ-nél.

Az Index egyébként korábban már beszámolt Markó esetleges érintettségéről, akkor a Cotidianul című lap vetette fel a politikus elleni vádakat.

Az Adevarul viszont szerdán Frunda Györgyről, a menő marosvásárhelyi ügyvédről, RMDSZ-szenátorról véli kideríteni, hogy együttműködött a Securitatéval. Frunda esetében az is különleges, hogy nemcsak hálózati dossziéja van, írja a lap, hanem megfigyelési is, vagyis egyszerre jelentett és egyszerre figyelték Frundát.

Különleges volt a Securitate módszere

Ez mutatja, hogy a Ceausescu-rendszer nem bízott még saját ügynökeiben sem - vélik egyes megfigyelők, amit megerősít az Index már idézett cikke is Markóról, hiszen Markó sem csak jelentést írt, hanem lehallgatását is elrendelte korábban a Securitate.

Frunda György egyébként a mostani vádak kapcsán tagadta, hogy együttműködött volna a Securitatéval, illetve hogy azonosítója lett volna, és jelentéseket írt volna bárkiről is.

Ennek kapcsán az Indexnek a román Securitatét ismerő, Magyarországon tartózkodó személyek elmondták: Ceausescu titkosszolgálata nem úgy működött, mint a biztonsági szervek manapság.

A Securitate nagyon sok közhivatalnok és közalkalmazott esetében elvárta, hogy akár heti rendszerességgel számoljon be a környezetében történt eseményekről. Ez nem azt jelentette, hogy ezek az emberek Securitate-ügynökök lettek volna, és még azt sem, hogy igazat mondtak a titkosszolgálatnak.

Tanárok, közalkalmazottak is fókuszban voltak

Mindennek alapján az Indexnek nyilatkozó szakértők a romániai átvilágítások kapcsán felhívják a figyelmet arra, hogy sokkal több érintettje lehet egy ilyen procedúrának délkeleti szomszédunkban, mint más volt szocialista országokban. (Talán csak az egykori NDK-t, az ottani Stasit lehet a Securitatéhoz hasonlítani.)

Nagyon könnyű ezek alapján tanárokat, közintézmények dolgozóit meggyanúsítani, hiszen azok az emberek, akik nagyon sok diákkal, látogatóval, turistával érintkezhettek, eleve a Securitate érdeklődésének középpontjába kerültek. Ha ezek az emberek önként vagy kényszer hatására be is számoltak tevékenységükről, vagy annak egy részéről, ettől függetlenül a titkosszolgálat rájuk állíthatott megfigyelőket vagy lehallgathatta őket.