Kornélia
1 °C
14 °C

A németek inkább a franciákat választanák

2003.05.16. 10:51
A németek alig tíz százaléka kedveli Busht, és csak a kisebbség tartja megbízhatónak az Egyesült Államokat. A Frankfurter Allgemeine Zeitung közvélemény-kutatása szerint a németek inkább választanák Franciaországot és az európai együttműködést, mint Amerikát és a biztonságot.
Barátságosabb, megbízhatóbb és fontosabb partnernek tartja Franciaországot az Egyesült Államoknál a németek többsége - derült ki a Frankfurter Allgemeine Zeitung felméréséből. Noha a németek készek az iraki háború miatt megromlott német-amerikai kapcsolatokon javítani, a felmérés szerint jobban megbíznak francia szomszédjukban, mint a tengerentúli amerikaiakban.

Mikor azt kérdezték a felmérés alanyaitól, hogy szerintük melyik fontosabb, Párizs az európai együttműködés miatt, vagy Washington, a biztonság miatt, 49 százalék választotta a franciákat és csupán 19 százalék az amerikaiakat. Arra a kérdésre, hogy megbízható ország-e Franciaország, a felmérésben részt vevők 62 százaléka válaszolt igennel. Az USA és Nagy-Britannia esetében 38 illetve 25 százalékot kapott az igen.

Tízből kilenc nem szereti Busht

Mikor a három ország vezetőiről faggatták az embereket, ugyancsak a francia vezető lett a győztes. A németek 45 százalékának jó véleménye van Jacques Chiracról, viszont csupán 17 százalékuk szimpatizál Tony Blairrel, és 10 százalékuk kedveli George Busht.

Az 1660 fős reprezentatív felmérést az Allensbach közvélemény-kutató végezte, márciustól májusig, vagyis az iraki háború idején