Valér
-2 °C
0 °C

Financial Times: a kormányból hiányzik a Szent István-i akarat

2000.11.22. 12:45
A kereszténység felvételéhez hasonlítja Magyarország EU-integrációját a Financial Times szerdai száma a hazánknak szentelt mellékletében. A brit üzleti körök lapja rámutat, hogy Szent István ezer évvel ezelőtti döntése a kereszténység felvételéről az elmúlt tíz év fájdalmas döntéseihez, a szabadpiaci kapitalizmus és a demokrácia bevezetéséhez hasonlóan nem bizonyult népszerűnek. Egyik esetben sem lehetett azonban szó más megoldásról.
A cikkírók értékelése szerint azonban a ,,váltás" akkor is, ma is sikeres volt. Magyarország gazdasága nagyon szépen fejlődik, megindult az életszínvonal emelkedése, és az ország az EU-tagjelöltek közt egyértelműen az első. ,,Bár a magyarok sokat szenvedtek, főleg az átalakulás első öt-hat évében, intelligenciájuknak, tehetségüknek - és főként toleranciájuknak és türelmüknek - hála, a gazdasági átalakulás viszonylag gyorsan lezajlott" - idézi a lap a Nemzeti Bank elnökét, Surányi Györgyöt. A pénzügyminisztert, Járai Zsigmondot idézve a gazdaság állapotáról: ,,Röviden: jó. Bővebben: nagyon jó". Az EU-csatlakozás állásáról nemrégiben nyilvánosságra hozott uniós dokumentum is gyors haladásról számol be a legtöbb területen.

,,Megkérdőjelezhető az Orbán-kormány reformelkötelezettsége"

A brit üzleti körök lapja azonban arra is rámutat, hogy az Orbán Viktor vezette jobbközép kormány lényegesen kevésbé látszik elkötelezettnek az integrációt illetően, mint elődei. A Times emlékeztet Orbán az Uniót kritizáló kijelentéseire, valamint arra, hogy a kormányfő szerint a csatlakozás elhúzódása miatt Magyarországnak talán inkább Unión kívüli szomszédjaira kellene figyelnie. A gazdaság - bár a térségben a legfejlettebb - szintén több figyelmet igényel.

Nincs előrelépés az egészségügy területén

A legnagyobb problémaként a még mindig tíz százalékos inflációt azonosítja a londoni újság. Ennél is bonyolultabb az egészségügy reformja - az OECD-országok közül Magyarországon a legalacsonyabb a várható élettartam, és a költségvetési ráfordításon is van mit emelni. Bár történtek lépések, ismeri el a Times, átfogó reformra még csak kísérlet sem történt. ,,Konszenzusra volna szükség az egészségügyi reform megvalósításához. Mivel erre nincs lehetőségünk, apró lépésekben haladunk előre" - idézi a lap Kövér László Fidesz-elnököt.

A kormány üzletellenes, populista támadásai elriaszthatják a külföldi befektetőket

A cikkírók szerint a kormányt láthatóan nem zavarja a portfolió-befektetések kivonása az országból, mely valószínűleg egyes cégek - elsősorban a Mol - elleni populista támadásoknak köszönhetően következik be. A lap felhívja a figyelmet arra - idézve Bokros Lajos volt pénzügyminisztert is -, hogy a kormány érvelése, miszerint a tőke azért távozik Magyarországról, mert a környező országokban most indult be a privatizáció, nem állja meg a helyét. Csehországba - az egyetlen országba, ahol nagyobb privatizációs hullámra került sor az elmúlt időszakban - ötmilliárd dollár direkt külföldi tőke folyik be ebben az évben, ötször annyi, mint hazánkba, annak ellenére, hogy a privatizáció ott is lezárulóban van - mutat rá a Times.

A belpolitikai helyzet sem felhőtlen, figyelmeztet a lap a környezetvédelmi minisztérium körüli hercehurcára (külön elemzésekben a Times kitér a kisgazdapártot érintő botrányokra és a környezetvédelem katasztrofális helyzetére is). Mégis - vélekedik - a régió más országaihoz hasonlítva Magyarország irigylésre méltóan jó helyzetben van, problémái kezelhetőek. ,,Szent Istvánéhoz hasonló akarattal és elszántsággal aligha találkozhatunk a mai Magyarországon, az ország állapotával kapcsolatban azonban valódi aggodalomra nincs ok." - vonja le a következtetést a Financial Times munkatársa.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!