Jenő
-3 °C
6 °C

FT: a balközép koalíció nem számíthat mézeshetekre

2002.04.24. 12:21
A Financial Times szerdán budapesti tudósítója jelentését közölte az új magyar kormányra váró nehézségekről. Tízfős parlamenti többségével a választásokon győzelmet aratott balközép koalíció nem számíthat politikai mézeshetekre - emeli ki a brit gazdasági napilap kontinentális kiadásában megjelent elemzésében Robert Wright.
A Financial Times szerzője szerint Orbán Viktor vezetése alatt az új ellenzék lesz a legmagabiztosabb, a legagresszívebb, de egyúttal a legnagyobb és a legegységesebb is Magyarország kommunizmus utáni történelmében. Az EU-tagországok kormányaival és a külföldi befektetőkkel ugyanakkor a tudósító jobb kapcsolatokat jósol az új kormánynak, mint amilyeneket a mostani el tudott érni.

A hivatalba lépő koalíció várható problémáinak jelentős részét a parlamenti aritmetikával hozza összefüggésbe. Idézi Szabados Krisztiánt, a Political Capital kutatóintézet vezető elemzőjét, aki szerint az új kormány nem lesz stabil, a parlamenti fegyelem viszont nagyon fontos lesz.

Költségvetési aggodalmak

Kattintson a nagyításhoz!
A befektetők arra számítanak, hogy az új kormány nagyobb teret enged a szabad piacnak
Wright emlékeztet arra, hogy a befektetők kedvezően fogadták a szocialisták és a szabad demokraták győzelmét, mert arra számítanak, hogy az új kormány nagyobb teret enged a szabad piacnak, mint elődje. Szerinte azonban a balközép koalíciós partnerek választási ígéretei aggodalmakat keltettek a már így is túlságosan megterhelt költségvetéssel kapcsolatban.

Medgyessy határozottan kitart amellett, hogy a társadalmi juttatásoknak és az állami szektorban foglalkoztatottak bérének emelésére, valamint az adók csökkentésére tett ígéretek teljesíthetők. "Ha arra gondolunk, hogy 2004-től az Európai Unió tagjai lehetünk, ezek a vállalások teljes mértékben keresztülvihetők. Soha nem mondtam, hogy jövő év január 1-jétől minden megvalósul" - idézi a szocialista miniszterelnök-jelölt kijelentését a lap.

Az új kormánynak szembe kell majd néznie a megroggyant egészségügyi rendszer reformjával is, s a tudósító szerint ez lehet az egyik olyan terület, ahol a kisebbik koalíciós partnernek más elképzelései lehetnek, mint a szocialistáknak.

Medgyessy jobb helyzetet örökölt, mint Horn

A legnagyobb nehézséget azonban a korrupció problémájának a kezelése jelenti majd - véli Wright. Idéz egy Budapesten dolgozó diplomatát, aki szerint sok kormánypárti képviselő alapos vizsgálatokat tart szükségesnek az Orbán-kormány alatti korrupciós ügyekben. Ez azonban valószínűleg csak még inkább megnehezíti majd az új kormány életét a parlamentben - jegyzi meg a tudósító.

Medgyessy mindezzel együtt is sokkal jobb helyzetet örökölt, mint Horn Gyula, az előző szocialista kormányfő 1994-ben. Minden bizonnyal az ő kormánya fogja bevezetni Magyarországot az EU-ba 2004-ben, s bár feltehetően kezdeményezni fogja a csatlakozási tárgyalásokon született bizonyos ideiglenes megállapodások felülvizsgálatát, más problémás ügyeket - köztük az audiovizuális fejezetet - valószínűleg le tud majd zárni - írja a Financial Times.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?