Salamon
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Amerikai bevetés a Fülöp-szigeteken

2002.01.31. 10:41
A Fülöp-szigetek déli részén csütörtökön megkezdődtek azok az amerikai-filippínó közös hadműveletek, amelyek célja az őserdőkben rejtőzködő Abu Szajjaf terrorista csoport felszámolása. A hivatalos bejelentés szerint a katonai akcióban résztvevő 650 amerikai katona nem fog harcolni, de támadás esetén megvédik magukat. A katonai hadművelet ellenzői szerint az amerikai csapatok fülöp-szigeteki jelenléte alkotmányellenes.

A Fülöp-szigetek déli részén csütörtökön megkezdődtek azok az amerikai-filippínó közös hadműveletek, amelyek célja az őserdőkben rejtőzködő Abu Szajjaf terrorista csoport felszámolása. Washington a hadgyakorlatot a nemzetközi terrorizmus elleni harc következő fázisaként kezeli.

Formális ceremónia jelezte a hadgyakorlat kezdetét

A déli Zamboanga városban lévő katonai támaszponton tartott csütörtöki ceremónia jelezte formálisan a hat hónaposra tervezett hadművelet kezdetét. A katonai akcióban 650 amerikai katona vesz részt. A hivatalos bejelentés szerint az amerikaiak feladata a helyi 3800 fős katonai kontingens felkészítése a harcokra. Amenyiben az amerikaiakat támadás érné, természetesen megvédhetik magukat.

A szélsőséges muzulmán Abu Szajjaf csoport túszejtési akciói réven vált ismertté, Washington azonban úgy tudja, hogy kapcsolatban áll Oszama bin Laden al-Kaida terrorszervezetével is. A csoport szerepel azon a listán, amelyen az amerikai vezetés a világon tevékenykedő terrorista szervezeteket tüntette fel. A hadművelet nem deklarált célja egy, múlt év májusában az Abu Szajjaf által túszul ejtett amerikai házaspár kiszabadítása.

'Alattomos' amerikai célok

A hadművelet kritikusai szerint Washingtonnak sokkal "alattomosabb" céljai vannak a hadműveletekkel. Az ellenzők szerint az amerikai csapatok Fülöp-szigeteki jelenléte alkotmányellenes. Gloria Arroyo fülöp-szigeteki államfő úgy vélekedett: csak saját csapatai fognak harcolni, az amerikai katonák nem, ez pedig nem sérti az alkotmányt. A közös hadművelet ellenzői szerdán tüntettek a Fülöp-szigeteki fővárosban: a manilai amerikai képviselet előtt amerikai zászlók tucatjait égették el a diákok.

A BBC tudósítója szerint nem mindenki ért egyet a diákokkal: a hadműveletek helyszínéül szolgáló terület lakossága (akik többségükben keresztények) türelmetlenül várták a hadműveletek megkezdését. Ők úgy vélik, a katonai jelenlét biztonságot teremt, és gazdasági fellendülést eredményezhet.

Megtalálták egy amerikai hottestét
A Fülöp-szigeteki hadsereg egységei megtalálták csütörtökön annak az amerikai férfinek a holttestét, akit - német társával együtt - előző nap ismeretlen fegyveresek csaltak tőrbe a Pinatubo-hegyen.

"Holttestét a vulkán krátere közelében találtuk meg" - mondta a hadsereg egyik szóvivője a Reuters hírügynökségnek. Az amerikai férfi társát, a 78 éves német Siegfried Whitmant egy helikopteren sikerült súlyos sérülésekkel, de élve kimenekíteni.

A két férfi már hosszú idő óta élt a Fülöp-szigeteken, s kirándulni ment a vulkánhoz: a Pinatubo-hegy ugyanis - 1991-es kitörése óta, amely majdnem ezer halálos áldozattal járt - turistalátványosságnak számít. A támadás során elkeveredtek egymás mellől, s a német férfinak sikerült mobiltelefonján segítséget kérnie: így tudták őt még élve kimenteni. A hadsereg a kommunista gerillákat vádolja a támadás elkövetésével.