Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Amerikai bevetés a Fülöp-szigeteken

2002.01.31. 10:41
A Fülöp-szigetek déli részén csütörtökön megkezdődtek azok az amerikai-filippínó közös hadműveletek, amelyek célja az őserdőkben rejtőzködő Abu Szajjaf terrorista csoport felszámolása. A hivatalos bejelentés szerint a katonai akcióban résztvevő 650 amerikai katona nem fog harcolni, de támadás esetén megvédik magukat. A katonai hadművelet ellenzői szerint az amerikai csapatok fülöp-szigeteki jelenléte alkotmányellenes.

A Fülöp-szigetek déli részén csütörtökön megkezdődtek azok az amerikai-filippínó közös hadműveletek, amelyek célja az őserdőkben rejtőzködő Abu Szajjaf terrorista csoport felszámolása. Washington a hadgyakorlatot a nemzetközi terrorizmus elleni harc következő fázisaként kezeli.

Formális ceremónia jelezte a hadgyakorlat kezdetét

A déli Zamboanga városban lévő katonai támaszponton tartott csütörtöki ceremónia jelezte formálisan a hat hónaposra tervezett hadművelet kezdetét. A katonai akcióban 650 amerikai katona vesz részt. A hivatalos bejelentés szerint az amerikaiak feladata a helyi 3800 fős katonai kontingens felkészítése a harcokra. Amenyiben az amerikaiakat támadás érné, természetesen megvédhetik magukat.

A szélsőséges muzulmán Abu Szajjaf csoport túszejtési akciói réven vált ismertté, Washington azonban úgy tudja, hogy kapcsolatban áll Oszama bin Laden al-Kaida terrorszervezetével is. A csoport szerepel azon a listán, amelyen az amerikai vezetés a világon tevékenykedő terrorista szervezeteket tüntette fel. A hadművelet nem deklarált célja egy, múlt év májusában az Abu Szajjaf által túszul ejtett amerikai házaspár kiszabadítása.

'Alattomos' amerikai célok

A hadművelet kritikusai szerint Washingtonnak sokkal "alattomosabb" céljai vannak a hadműveletekkel. Az ellenzők szerint az amerikai csapatok Fülöp-szigeteki jelenléte alkotmányellenes. Gloria Arroyo fülöp-szigeteki államfő úgy vélekedett: csak saját csapatai fognak harcolni, az amerikai katonák nem, ez pedig nem sérti az alkotmányt. A közös hadművelet ellenzői szerdán tüntettek a Fülöp-szigeteki fővárosban: a manilai amerikai képviselet előtt amerikai zászlók tucatjait égették el a diákok.

A BBC tudósítója szerint nem mindenki ért egyet a diákokkal: a hadműveletek helyszínéül szolgáló terület lakossága (akik többségükben keresztények) türelmetlenül várták a hadműveletek megkezdését. Ők úgy vélik, a katonai jelenlét biztonságot teremt, és gazdasági fellendülést eredményezhet.

Megtalálták egy amerikai hottestét
A Fülöp-szigeteki hadsereg egységei megtalálták csütörtökön annak az amerikai férfinek a holttestét, akit - német társával együtt - előző nap ismeretlen fegyveresek csaltak tőrbe a Pinatubo-hegyen.

"Holttestét a vulkán krátere közelében találtuk meg" - mondta a hadsereg egyik szóvivője a Reuters hírügynökségnek. Az amerikai férfi társát, a 78 éves német Siegfried Whitmant egy helikopteren sikerült súlyos sérülésekkel, de élve kimenekíteni.

A két férfi már hosszú idő óta élt a Fülöp-szigeteken, s kirándulni ment a vulkánhoz: a Pinatubo-hegy ugyanis - 1991-es kitörése óta, amely majdnem ezer halálos áldozattal járt - turistalátványosságnak számít. A támadás során elkeveredtek egymás mellől, s a német férfinak sikerült mobiltelefonján segítséget kérnie: így tudták őt még élve kimenteni. A hadsereg a kommunista gerillákat vádolja a támadás elkövetésével.