Mátyás
-6 °C
1 °C

Vesztett Funar a polgármester-választáson

2004.06.07. 07:49
Gheorghe Funar Kolozsvár eddigi vezetője nem jutott tovább a helyhatósági választások második fordulójába. A romániai önkormányzati választáson a választók mintegy egyharmada jelent meg, az RMDSZ adatai szerint a romániai magyarok nagyobb részben voksoltak, mint a románok. A nap folyamán választási csalás gyanúja merült fel Marosvásárhelyen.
Több erdélyi városban nyerésre álltak vasárnap (magyar idő szerint) éjfélkor a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) jelöltjei, de Marosvásárhelyen a romániai magyarok szervezetének színeiben indult Kelemen Attila vesztett. A szavazásra jogosultak 38,13 százaléka adta le voksát vasárnap délután 17.00 óráig a romániai helyhatósági választásokon. Későbbi részvételi adatok egyelőre nem jelentek meg. A romániai magyarok nagyobb létszámban mentek el szavazni, mint a románok a helyhatósági választások első fordulójában, s ezt a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) rendkívül jelentős politikai eredménynek tekint - jelentette be vasárnap Takács Csaba, az RMDSZ ügyvezető elnöke.

Takács az urnák zárása után tartott kolozsvári sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a nagy mértékű részvételnek köszönhetően a szövetség valószínűleg jobb eredményeket ér el az idei romániai helyhatósági választásokon, mint négy évvel korábban. Az ügyvezető elnök emlékeztetett, hogy a 2000-es választási eredmények alapján az RMDSZ-nek 138 polgármestere, 2451 városi és 135 megyei önkormányzati képviselője volt. Takács Csaba kitért a kolozsvári helyzetre is. Mint mondta, ott a magyargyűlöletéről hírhedt Gheorghe Funart sikerült leváltani. Közölte: az RMDSZ elérte egyik kiemelt célkitűzését, a nacionalista "bíró" leváltását.

Csalás?

Súlyos rendellenességet követtek el a romániai helyhatósági választásokon Marosvásárhelyen, ahol a polgármesteri szék megszerzése kitüntetett célkitűzése a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ) - jelentette ki vasárnap délután Markó Béla. Az RMDSZ elnöke elmondta: két választási körzetben összesen hétszáz olyan szavazócédulát találtak, amelyen nem volt érvényesítő pecsét. Az ügy kapcsán a rendőrség és az ügyészség is kiszállt a helyszínre, ezért egy órára felfüggesztették a szavazást. Az RMDSZ megtette a szükséges óvásokat, mivel a szövetség feltételezései szerint a pecsét nélküli cédulákat magyar nemzetiségű személyeknek is a kezébe adhatták. Utólag érvényesítették a körzetben talált cédulákat, majd folytatódott a szavazás.

Az RMDSZ elnöke elmondta, hogy Marosvásárhelyen több rendellenességet követtek el a kampány végén, ami a szövetség vezetőiben megerősítette a csalás lehetőségének gyanúját. Így a kampány utolsó napjaiban nyilvánosan osztogattak egy, az RMDSZ és a román ellenzéki Nemzeti Liberális Párt közötti állítólagos titkos megállapodást, amelynek értelmében az egyik megyei tanácsi alelnöki posztért a román párt támogatná az RMDSZ polgármesterjelöltjét, Kelemen Attilát.

Hétfőre virradóra sok helyen még folyt a szavazatok összeszámlálása. A romániai magyarság számára különösen két városban volt nagy a tét: Kolozsváron és Marosvásárhelyen. Ilyen szempontból Kolozsvárról jó hírek érkeztek, amennyiben most már bizonyos, hogy a szélsőségesen nacionalista polgármesternek, Gheorghe Funarnak mennie kell.

Az addig megszámlált voksok alapján a kormánypárt jelöltje, Ioan Rus állt első helyen, utána következett Emil Boc, a liberális-demokrata ellenzék jelöltje, így Funar már nem kerülhet be a két hét múlva esedékes második fordulóba.

Kelemen vesztett Marosvásárhelyen, Szász nyert Székelyudvarhelyen

Dorin Florea eddigi polgármester nyert Marosvásárhelyen a vasárnapi helyhatósági választásokon Kelemen Attilával, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) jelöltjével szemben, Székelyudvarhelyen pedig a függetlenként indult Szász Jenő győzött az RMDSZ-es Ladányi László felett.

A bukaresti idő szerint hajnali fél négyre összeszámlált, nem végleges adatok már világosan tükrözték a helyzetet ebben a két székely városban. Marosvásárhelyen erre az időpontra már hatvanegy szavazókörzet eredményeit ismerték a hetvenötből. Ezek alapján Dorin Florea 56,28 százalékos szavazati arány mondhatott magáénak, Kelemen Attila pedig 39,76 százalékot.

Székelyudvarhelyen ekkor a függetlenként indult Szász Jenő eddigi polgármester (a Magyar Polgári Szövetség - MPSZ - elnöke) vezette a mezőnyt 52 százalékos arányban, úgy, hogy már csak három szavazókörzet eredményei hiányoztak. A vele szemben versenybe szállt RMDSZ-jelölt, Ladányi László 40,7 százalékot könyvelhetett el.

Szász Jenő az MTI kérdésére válaszolva úgy fogalmazott: ez az újabb győzelem újabb lehetőséget jelent számára. Megismételte választási jelszavát, miszerint "Székelyudvarhely több mint város, a székely főváros". Szász úgy vélte, hogy a választás első fordulójában már eldőlt a győzelem, reményét fejezte ki, hogy két hét múlva nem kell második fordulót tartani. Újabb kéthetes kampány egyáltalán nem hiányzik a városnak, ráfér már a békesség - mondta Szász Jenő, megállapítva, hogy mindvégig bízott a székelyudvarhelyiekben. Emlékeztetett, hogy nyolc évvel ezelőtt, mindössze huszonhét éves korában választották először polgármesterré.

Sepsiszentgyörgy, Csíkszereda

Sepsiszentgyörgyön Albert Álmos polgármester már 48,6 százalékot mondhatott magáénak, miután az ottani 34 körzetből tizennégyet dolgoztak fel. A kormánypárti (Szociáldemokrata Párt - PSD) színekben versenyző Rétyi Ödön 22 százaléknál állt, a függetlenként induló Dénes István 20 százalékot mondhatott akkor magáénak.

Csíkszeredában az RMDSZ-es Ráduly Róbert nyerésre állt az említett időpontban, valószínűleg e városban nem is kell második fordulót tartani. Az RMDSZ jelöltje látszott vezetni Gyergyószentmiklóson is. Kézdivásárhelyen viszont már eldőlt a küzdelem: az RMDSZ jelöltje, Török Sándor 78 százalékkal megnyerte a szavazást. Ugyancsak diadalt aratott a magyarok politikai szervezetének színeiben induló jelölt Szovátán is. Szatmárnémetiben Ilyés Gyula RMDSZ-jelölt vezette a mezőnyt hétfőre virradóra, helyi források szerint azonban várhatóan szükség lesz második fordulóra.