Funar: túl sok a magyar Kolozsváron

2002.03.30. 14:00
Ghogerge Funar kolozsvári polgármester saját népszámlálási adatokra hivatkozva állítja: a magyarok nem használhatják a közigazgatásban anyanyelvüket, mert ehhez kevesen élnek a városban. Funar szerint még így is elfogadhatatlanul sok a magyarok száma. Kolozs megye prefektusa a saját népszámlálási adatok ismertetésével kapcsolatban úgy nyilatkozott: a polgármesternek nem állt jogában ilyen bejelentéseket tenni, de egyelőre nem tudja, hogy Gheorghe Funar megszegte-e a törvényt.
Bár a romániai népszámlálás első hivatalos adatait csak idén júniusban teszik közzé, Gheorghe Funar kolozsvári polgármester máris bejelentette: a városban kevés magyar találtatott ahhoz, hogy a helyi közigazgatásban joguk legyen anyanyelvük használatára. A kolozsvári polgármester, aki egyben a szélsőségesen nacionalista Nagy-Románia Párt főtitkára is, közleményben hozta nyilvánosságra saját népszámlálási adatait: ezek szerint a legjobb esetben is csak 59974 magyar nemzetiségű él Kolozsváron, ami azt jelenti, hogy a város lakosságának 18,45 százaléka magyar.

"Az RMDSZ embereket vásárolt meg"

Funar szerint még így is elfogadhatatlanul sok a magyarok száma: közleményében hangsúlyozta, eredményesnek bizonyult a Romániai Magyar Demokrata Szövetség törvénytelen propagandája, embereket vásároltak meg, hogy vallják magukat magyarnak, sokakat a magyarigazolvány lehetősége csábított erre és emellett autóbuszokkal szállították az embereket Kolozsvárra, hogy ott írják össze őket.

Vizsgálat indul a magukat magyaroknak vallók ellen

A népszámlálást megelőzően Funar - saját, biztos adataira hivatkozva - váltig állította, hogy Kolozsváron a magyarok aránya nem haladja meg a 11 százalékot. A legutóbbi, 1992-ben tartott népszámlálás hivatalos adatai szerint a város lakosságának 22,7 százaléka volt magyar nemzetiségű. A kolozsvári polgármester közölte, hogy vizsgálatokat indítanak a magukat magyarnak valló lakosoknál és érzése szerint számos esetben büntetéseket kell majd kiszabni hamis adatok közlése miatt.

Kolozsváron a polgármester folyamatos magyarellenes botrányai jellemezték a népszámlálást. Már az összeírás első napján igyekeztek megfélemlíteni az embereket azzal, hogy a Funar vezette városi népszámlálási bizottság bejelentette: kilenc embert azonnal súlyos pénzbüntetéssel kellett sújtani hamis adatok közlése miatt. Néhány nap alatt kiderült, hogy a büntetéseket csak a bizottság Funar által kinevezett titkára találta ki. Amikor felszólították, hogy az ügyben indítson vizsgálatot, a polgármester közölte, politikai nyomást próbálnak gyakorolni rá,

Törvénytelenségek történhettek a népszámlálás során

Súlyos törvénysértés feltehetően történt Kolozsváron: a népszámlálás félidejében több összeíró jelezte, hogy a hivatalos adatfelvételi íveken kívül külön nyomtatványokat is kaptak, amelyek a lakosok nemzetiségét, anyanyelvét és felekezeti hovatartozásukat kellett feltüntetniük. A polgármester, aki a népszámlálást megelőzően többször is bejelentette, hogy hivatala számára saját statisztikákat fog összeállíttatni, a külön nyomtatványok megjelenését "az RMDSZ és kiszálgálói szabotázsakciójának" minősítette.

A prefektus szerint Funarnak nem volt joga bejelentésére

Markó Béla, az RMDSZ elnöke a lakosság összeírásának befejezését követően tartott sajtótájékoztatóján külön kiemelte, hogy elfogadhatatlan, amit a népszámlálással kapcsolatban Kolozsvár polgármestere művelt. Hangsúlyozta: törvényes felelősségre vonást követel az, hogy a polgármester folyamatosan igyekezett megfélemlíteni a város magyar lakosait, hogy ne vallják magukat magyar nemzetiségűnek. Vasile Soporan, Kolozs megye prefektusa a saját népszámlálási adatok ismertetésével kapcsolatban úgy nyilatkozott a kolozsvári Szabadság című lapnak: a polgármesternek nem állt jogában ilyen bejelentéseket tenni, de egyelőre nem tudja, hogy Gheorghe Funar megszegte-e a törvényt.  • Bérelnék
  • Bankszámla