Jenő
-3 °C
6 °C

Funar: túl sok a magyar Kolozsváron

2002.03.30. 14:00
Ghogerge Funar kolozsvári polgármester saját népszámlálási adatokra hivatkozva állítja: a magyarok nem használhatják a közigazgatásban anyanyelvüket, mert ehhez kevesen élnek a városban. Funar szerint még így is elfogadhatatlanul sok a magyarok száma. Kolozs megye prefektusa a saját népszámlálási adatok ismertetésével kapcsolatban úgy nyilatkozott: a polgármesternek nem állt jogában ilyen bejelentéseket tenni, de egyelőre nem tudja, hogy Gheorghe Funar megszegte-e a törvényt.
Bár a romániai népszámlálás első hivatalos adatait csak idén júniusban teszik közzé, Gheorghe Funar kolozsvári polgármester máris bejelentette: a városban kevés magyar találtatott ahhoz, hogy a helyi közigazgatásban joguk legyen anyanyelvük használatára. A kolozsvári polgármester, aki egyben a szélsőségesen nacionalista Nagy-Románia Párt főtitkára is, közleményben hozta nyilvánosságra saját népszámlálási adatait: ezek szerint a legjobb esetben is csak 59974 magyar nemzetiségű él Kolozsváron, ami azt jelenti, hogy a város lakosságának 18,45 százaléka magyar.

"Az RMDSZ embereket vásárolt meg"

Funar szerint még így is elfogadhatatlanul sok a magyarok száma: közleményében hangsúlyozta, eredményesnek bizonyult a Romániai Magyar Demokrata Szövetség törvénytelen propagandája, embereket vásároltak meg, hogy vallják magukat magyarnak, sokakat a magyarigazolvány lehetősége csábított erre és emellett autóbuszokkal szállították az embereket Kolozsvárra, hogy ott írják össze őket.

Vizsgálat indul a magukat magyaroknak vallók ellen

A népszámlálást megelőzően Funar - saját, biztos adataira hivatkozva - váltig állította, hogy Kolozsváron a magyarok aránya nem haladja meg a 11 százalékot. A legutóbbi, 1992-ben tartott népszámlálás hivatalos adatai szerint a város lakosságának 22,7 százaléka volt magyar nemzetiségű. A kolozsvári polgármester közölte, hogy vizsgálatokat indítanak a magukat magyarnak valló lakosoknál és érzése szerint számos esetben büntetéseket kell majd kiszabni hamis adatok közlése miatt.

Kolozsváron a polgármester folyamatos magyarellenes botrányai jellemezték a népszámlálást. Már az összeírás első napján igyekeztek megfélemlíteni az embereket azzal, hogy a Funar vezette városi népszámlálási bizottság bejelentette: kilenc embert azonnal súlyos pénzbüntetéssel kellett sújtani hamis adatok közlése miatt. Néhány nap alatt kiderült, hogy a büntetéseket csak a bizottság Funar által kinevezett titkára találta ki. Amikor felszólították, hogy az ügyben indítson vizsgálatot, a polgármester közölte, politikai nyomást próbálnak gyakorolni rá,

Törvénytelenségek történhettek a népszámlálás során

Súlyos törvénysértés feltehetően történt Kolozsváron: a népszámlálás félidejében több összeíró jelezte, hogy a hivatalos adatfelvételi íveken kívül külön nyomtatványokat is kaptak, amelyek a lakosok nemzetiségét, anyanyelvét és felekezeti hovatartozásukat kellett feltüntetniük. A polgármester, aki a népszámlálást megelőzően többször is bejelentette, hogy hivatala számára saját statisztikákat fog összeállíttatni, a külön nyomtatványok megjelenését "az RMDSZ és kiszálgálói szabotázsakciójának" minősítette.

A prefektus szerint Funarnak nem volt joga bejelentésére

Markó Béla, az RMDSZ elnöke a lakosság összeírásának befejezését követően tartott sajtótájékoztatóján külön kiemelte, hogy elfogadhatatlan, amit a népszámlálással kapcsolatban Kolozsvár polgármestere művelt. Hangsúlyozta: törvényes felelősségre vonást követel az, hogy a polgármester folyamatosan igyekezett megfélemlíteni a város magyar lakosait, hogy ne vallják magukat magyar nemzetiségűnek. Vasile Soporan, Kolozs megye prefektusa a saját népszámlálási adatok ismertetésével kapcsolatban úgy nyilatkozott a kolozsvári Szabadság című lapnak: a polgármesternek nem állt jogában ilyen bejelentéseket tenni, de egyelőre nem tudja, hogy Gheorghe Funar megszegte-e a törvényt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?