Alfréd
-3 °C
3 °C

Lefoglalták Funar lakását

2003.11.10. 14:02
Lakásától és fizetésétől is megfosztották a román hatóságok Gherghe Funart. Kolozsvár magyarellenes polgármestere a szebeni számvevőszék adatai szerint illetéktelenül utalt ki magának és közeli munkatársainak jövedelempótlékokat és jutalmakat. Kolozsvár költségvetésében jelentős hiány keletkezett.
Lefoglalták Gheorghe Funar kolozsvári polgármester vagyonát, mert néhány munkatásárával együtt illetéktelenül vett fel különböző pénzösszegeket. Funar lakását a Kolozs megyei pénzügyi igazgatóság utasítására biztonsági okokból foglalták le. A pénzügyi visszaéléseiről is ismert nacionalista politikus fizetését is zárolták.

Pótlékoltak

Az intézkedés hátterében az áll, hogy a nagyszebeni számvevőszék szeptemberben több mint 500 millió lej büntetés megfizetésére kötelezte a kincses város első polgárát. A nyáron végzett számvevőszéki ellenőrzések során ugyanis jelentős hiányra bukkantak a helyi könyvelésben. Ennek legfőbb oka az volt, hogy Funar, két alpolgármestere és több alkalmazottja különféle pótlékok és jutalmak címén illetéktelenül vett fel pénzeket 2001-ben és 2002-ben.

Funar megfellebbezte a nagyszebeni döntést a Legfelső Bíróságnál. Szerinte jogosan tette zsebre az említett összegeket, az egész ügy mögött politikai támadást vél felfedezni. Addig is, ameddig a pereskedés tart, a pénzügyi hatóság biztosítékként folyamodott a drasztikus lépéshez, vagyis a lakás lefoglalásához és a fizetés befagyasztásához.

Fiával szerződött

Gheorghe Funar az elmúlt esztendőkben több hasonló ügy középpontjában állt. Perek folytak ellene például amiatt, hogy a polgármesteri hivatal költségvetésének különböző összegeit nem rendeltetésszerűen használta fel, azaz fiának cégével kötött szerződésekre fordította. Telekgazdálkodási szabálytalanságok is fűződnek Funar személyéhez.