Funar szerint zsarolás eredménye a nyelvtörvény

2001.01.17. 12:00
Elfoglalt napja volt a román törvényhozásnak kedden, miután két, régóta vitatott törvénytervezetet is megszavazott. A helyi közigazgatási törvény vitája még folyik, ám az RMDSZ számára fontosnak tartott szakaszt -, mely előírja a kisebbségi nyelv használatát olyan településeken, ahol a kisebbségek aránya eléri a 20 százalékot - elfogadták. Gheorghe Funar, a Nagy-Románia Párt főtitkára szerint a PDSR az RMDSZ zsarolásának engedett a törvény elfogadásakor. Az államosított ingatlanok visszaszolgáltatásáról szóló törvényt már régóta tárgyalta a román törvénykezés, de csak most sikerült elfogadni.
Nagy-Románia Párt propagandaanyagai a kolozsvári polgármesteri hivatal egyik épületénél. Ez biztosan marad.
A román képviselőház - a kormányzó PDSR RMDSZ-nek adott ígéretét teljesítve - kedden elfogadta a helyi közigazgatási törvény egyes szakaszait, abban a változatban, ahogy azt a szenátus még az előbbi kormányzati ciklusban elfogadta. A helyi közigazgatási törvény értelmében minden olyan településen, ahol a nemzeti kisebbségek aránya eléri vagy meghaladja a 20 százalékot, a helyi közigazgatásban, a polgármesteri hivatalokban is meg kell teremteni a kisebbség nyelv használatának lehetőségét.

'A PDSR engedett az RMDSZ zsarolásának'

Az új törvénytervezet szerint például Kolozsváron - ahol a magyar kisebbség aránya kevéssel haladja meg a 20 százalékot - a Gheorghe Funar által vezetett hivatalban magyar nyelvű alkalmazottakat kellene felvenni, a hivatalos levelezést magyarul is kellene folytatni, magyar nyelven fogalmazott kérvényeket kellene elfogadni.

A nemzeti színű padok megmaradnak Kolozsváron
Az ellenzékben lévő Nagy-Románia Párt - ,akinek képviselői jelen formájában nem támogatják a tervezetet - főtitkára, Gheorghe Funar keddi sajtótájékoztatóján alkotmányellenesnek nevezte a törvénytervezetet, és kijelentette, hogy a törvény megszavazása esetén az Alkotmánybírósághoz fordul, illetve nemzetközi szerveknél panaszt fog tenni. Funar szerint a törvénytervezet az RMDSZ zsarolásának következménye. Kijelentette: ,,Mindaddig, míg én leszek itt polgármester, ebben a megyében a helyi közigazgatásba nem vezetik be a kisebbségi nyelvhasználatot, nem lesznek kétnyelvű feliratok, sem a polgármesteri hivatalokból származó kétnyelvű levelek".

Funar ismertette, hogy a magyarországi románok nem igényelték a kétnyelvű feliratokat, azokat a magyar állam tetette fel csak azért, hogy legyen erkölcsi alapjuk Romániától magyar nyelvű helységnévtáblákat követelni. A Nagy-Románia Párt főtitkára szerint a magyarországi kisebbségi önkormányzatok is csak a nyugati diplomatáknak mutogatott szórólapokon léteznek.

Elfogadták az államosított ingatlanok visszaszolgáltatásáról szóló törvényt
A keddi nap egy másik fontos elfogadott törvénytervezete az államosított ingatlanokról szóló volt. A törvény értelmében mindazok a magán-, valamint jogi személyek, akiktől 1945. március 6-a és 1989. december 22-e között elkobozták az ingatlanjaikat, visszakaphatják azokat, vagy méltányos kárpótlásban részesülhetnek. A törvény szabályozásai azonban nem vonatkoznak az egyházi ingatlanokra. Ezek jogi helyzetét ugyanis külön törvényben szándékoznak szabályozni, mindaddig azonban az érintett ingatlanok rendeltetésén nem lehet módosítani, és nem lehet ezeket elidegeníteni sem. A törvény, hacsak az Alkotmánybíróság öt napon belül nem bírálja felül, illetve Ion Iliescu államfő nem írja alá, a Hivatalos Közlönyben való megjelenése napján lép életbe.


  • Tippek
  • Bankszámla