Sára, Márió
2 °C
6 °C

Tömegekkel végezhet a britek fürtös bombája

2003.04.03. 12:19
A Bászra alatt állomásozó brit erők csütörtökre virradó éjjel a gyakran kritizált fürtös bomba tüzérségi változatát vetették be a város egy nyílt területén. Az Amnesty International szerint a fürtös bombák használata válogatás nélküli mészárlásnak minősül, és súlyos megsértése az emberi jogoknak. A szervezet úgy tudja, hogy a hét elején legalább 33 polgári személy halt meg az iraki el-Hilla városában egy ilyen bomba robbanásában.
A Bászra alatt állomásozó brit erők csütörtökre virradó éjjel a meglehetősen vitatott fürtös bomba tüzérségi változatát vetették be a város egy nyílt területén, alig egy nappal azután, hogy az Amnesty International e fegyverféle alkalmazásának felfüggesztését követelte. A brit hadsereg szóvivője csütörtökön megerősítette e lövedékfajta használatát, de hangsúlyozta, hogy a kisebb robbanótölteteket nagy területen szétszóró bombát Bászra beépítetlen külterületén, lakónegyedektől távol, egy iraki csapatösszevonás ellen vetették be.

Nem öl válogatás nélkül

A szóvivő szerint a brit tüzérség először használta a háború kezdete óta ezt a fegyvert. A most bevetett változatot nehéztüzérségi eszközzel lövik ki, amelynek hatósugara hozzávetőleg 30 kilométer. A brit hadsereg közleménye szerint a Bászra környékén bevetett fürtös bomba nem válogatás nélkül ölő fegyver, és az általa szétszórt tölteteknek csak az 5 százaléka nem robban fel azonnal.

Tiltsák be!

Éppen ezt az 5 százalékot említette a fegyverfajta egyik legnagyobb veszélyének az Amnesty International, amely alig fél nappal korábban tette közzé egy héten belül második felhívását a fürtös bombák betiltására. A londoni székhelyű emberi jogi szervezet szerint is a szétszórt tölteteknek mintegy 5 százaléka nem robban fel azonnal, viszont e hányad emiatt gyakorlatilag taposóaknává válik. A felhívás szerint a fürtös bombák használata válogatás nélküli mészárlásnak minősül, és súlyos megsértése az emberi jogoknak.

Szaporodnak a jelentések

Az AI értesülése szerint a hét elején legalább 33 polgári személy halt meg az iraki el-Hilla városában egy ilyen bomba robbanásában. Az Amnesty International egy héten belül másodszor követelte a fürtös bombák bevetésének beszüntetését az iraki háborúban. A szervezet már múlt csütörtökön is kiadott egy hasonló nyilatkozatot, amelyben a válogatás nélkül ölő fegyverek használatának azonnali beszüntetésére szólította fel az Irakban harcoló feleket, mondván: szaporodnak a jelentések a fürtös bombák és a taposóaknák használatáról.

A múlt heti közlemény szerint az AI úgy értesült, hogy a szövetségesek ilyen fegyvereket már alkalmaztak Bászrában is, és ennek állítólag polgári áldozatai voltak a dél-iraki városban.