Szilárda
-4 °C
2 °C

Tüntetési és gyülekezési tilalom a G8-csúcs előtt

2007.05.18. 11:31
Több mint 16 ezer rendőr ügyel a biztonságra a legfejlettebb ipari államok és Oroszország, az úgynevezett G8-csoport június 6. és 8. között a mecklenburgi Heiligendammban sorra kerülő csúcstalálkozója idején. A német belügyi hatóságok pénteken bejelentették azt is, hogy a csúcskonferencia helyszínének környékén már május 30-tól rendkívüli biztonsági intézkedéseket léptetnek életbe.

A szövetségi főügyészség, illetve a rendőri szervek információi szerint szélsőbaloldalos csoportok erőszakos megmozdulásokat terveznek a nyolcak csúcskonferenciájának megzavarására, illetve megakadályozására. Erre utalt pénteki nyilatkozatában Jörg Ziercke, a Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BKA) elnöke is. Ziercke a "leghatározottabb harcot" hirdette meg azok ellen, akik - mint fogalmazott - szélsőséges akciókra készülnek. Szavai szerint a hatóságok ezt minden rendelkezésükre álló eszközzel megakadályozzák.

A pénteken ismertté vált hatósági biztonsági terv szerint a heiligendammi csúcskonferencia helyszínét szinte hermetikusan egy - összesen tizenkét kilométer hosszú - kerítéssel zárják körül. Ezen belül, valamint a kerítésen kívül még egy kétszáz méteres övezetben tilos minden fajta tüntetés, illetve gyülekezés. További korlátozások várhatók Heiligendamm tengerparti részén, valamint a közeli, rostocki repülőtér környékén. A csúcsot körülölelő, tíz kilométeres övezetben pedig csakis az előre bejelentett tüntetéseket engedélyezik, minden előre be nem jelentett tiltakozó akciót megakadályoznak.

A rendőrség közleményében azt állította: a csúcskonferencia - illetve a globalizáció - ellenfelei ismételten a G8-csúcs megzavarására és megakadályozására szólítottak fel,s a konferencia lebonyolításához szükséges infrastruktúra lerombolásával fenyegetőztek. Az ellenzéki német Szabad Demokrata Párt (FDP) pénteki nyilatkozatában eltúlzottnak minősítette a tervezett hatósági lépéseket, s aggodalmának adott hangot amiatt, hogy ezáltal a globalizáció ellenfelei még inkább radikalizálódhatnak. A G8 elleni német szövetség koordinátorai bejelentették, hogy bírósági úton támadják meg a bejelentett intézkedéseket, amelyeket élesen bírált Heiner Geissler, a konzervatív CDU tekintélyes politikusa, egyben korábbi főtitkára is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!