Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Nem támadják Bagdadot április közepe előtt?

2003.03.29. 15:33
Egy tekintélyes brit katonai szakértő szerint az Irakban harcoló szövetségeseknek komoly erősítésre van szükségük Bagdad elfoglalásához, ezért az iraki főváros ostroma nem kezdődik meg április közepe előtt.
Sir Timothy Garden, a londoni King's College katonai szakértője az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva elmondta: a katonák között sokan meglepődtek, hogy milyen kis számú szárazföldi erőt küldött a koalíció Irakba, és igazuk is lett.

Az egységek előre nyomulása sokkal gyorsabb volt, mint ahogyan azt elképzelték, ez azonban azt vonta maga után, hogy a logisztikai ellátási útvonalak nagyon megnyúltak, túlságosan hosszú, bizonytalanná vált útszakaszokat kell megvédeni. "Jobb lett volna eleve nagyobb erővel kezdeni a harcokat" - jegyzi meg Garden.

Bevárják az erősítést?

"Most az amerikai-brit csapatok dilemmája az, hogy folytassák-e az előre nyomulást, hátha sikerül célt érniük az utánpótlási vonalaik elleni folyamatos támadások ellenére vagy pedig bevárják az erősítést, hogy hagyományosabb módon folytassák a hadműveleteket" - mutat rá a szakértő.

Szerinte minden bizonnyal ez utóbbi fog történni: a szövetségesek lelassítják előre haladásukat, és biztosítják a lehető legtöbb utánpótlási vonalat, miközben arra figyelnek, hogy nem történik-e ez idő alatt valami, például nem robban-e ki egy síita felkelés.

Nem hisz a nyers erőben

"Összegezve: az előrenyomulás nagyon látványos volt, de nem túl okos. Sokkal biztosabb az a régi katonai doktrína, mely szerint az ellenségnél nagyobb haderővel kell rendelkezni és légitámadásokkal csökkenteni az ellenfél haderejét a szárazföldi csapatok bekapcsolódása előtt" - hangsúlyozta Sir Timothy Garden, aki úgy véli: jelentős erősítés, legalább még 100 ezer ember kell a Bagdad elleni offenzívához. Ez pedig aligha érkezik meg a térségbe április közepe előtt.

Ami a Bagdad elleni támadás forgatókönyvét illeti, Garden azt felelte, hogy "nem hisz a Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter által képviselt elképzelések, a nyers erő, a tömeges bombázások sikerében". A brit szaktekintély úgy látja, hogy az iraki fővárost csakis gyalogsággal, fokozatosan, negyedről negyedre lehet bevenni, majd ezeket biztosítani. "Ez bonyolult dolog és mindkét oldalon súlyos veszteségekkel fog járni - hangsúlyozta - de nem látok más megoldást".

Meglepő taktika

A Sky Newsnak szombaton adott interjúban Al Lockwood, az Irakban harcoló brit hadsereg szóvivője ugyancsak elismerte a szövetséges erők "újratelepítésének" szükségességét Bagdad ostroma előtt, emlékeztet a francia hírügynökség.

Sir Timothy Gardent is, mint számos nyugati kollégáját, meglepte az iraki hadsereg taktikája, hogy feladták a szovjet korszakból örökölt, pozíciós háborúra és klasszikus csatákra vonatkozó katonai doktrínát, amely az 1991-es öbölháborúban gyors vereségükhöz vezetett. Most szétszórták erőiket, a rajtaütések és a városi gerillák taktikáját választották. "Megtanulták a leckét, hogy nem lehet győzni hagyományos módon, az amerikai erőkkel való nyílt szembenállással" - állapította meg a brit szakértő.