Árpád
-2 °C
3 °C

Ideggázra edz Irak?

2002.11.13. 13:05
A The New York Times keddi információi szerint az iraki rezsim nagyobb mennyiségű atropin oltóanyagot próbált megrendelni Törökországtól. A szert többek között ideggázok ellenanyagaként használják.
A nagy mennyiségű atropin megrendelése arra utalhat, hogy Irak az ideggáz bevetésétől sem riad vissza egy újabb háború során" - nyilatkozta az amerikai külügyminisztérium egy szóvivője. Mint a szóvivő elmondta, az ország a nagy mennyiségű ellenanyagot arra használhatja, hogy saját katonái életét védje, amikor ideggáztámadást intéz az inváziós erők ellen.

A nép nem tud semmit?
A szerdai iraki lapok kivétel nélkül elhallgatták a parlament ENSZ határozatot elutasító döntését. A bagdadi nyomtatott sajtó kizárólag arról adott tájékoztatást az olvasóknak, hogy a törvényhozás hűségéről biztosította az iraki vezetőt. Az AP hírügynökség szerint az eljárás - a keddi parlamenti ülést nem közvetítette élőben az iraki televízió, s később sem sugárzott beszámolókat - azt jelentheti, hogy Szaddámnak saját megítélése szerint nincs más választása, mint a BT-határozat elfogadása, de ezt minimális tekintélyvesztés mellett akarja megtenni.
A The New York Times keddi számában információkat közölt arról, hogy Szaddam Husszein adminisztrációja nagyobb mennyiségű ideggáz-ellenanyagot próbált megrendelni a NATO-tag Törökországtól. A lap nem tudta számlákkal igazolni a megrendelést, és a török egészségügyi miniszter, Ebubekir Akkaynak is úgy nyilatkozott, hogy a minisztériumnak nincsenek adatai egy ilyen megkeresésről, de katonai szakértők megkezdték az információk kivizsgálását.

A mennyiség keltett feltűnést

Irakban jelenleg is érvényben van az ENSZ által felügyelt kereskedelmi embargó, de a szóban forgó szer, az atropin gyógyászati célokra is felhasználható, ezért csak a rendelés mennyisége keltett feltűnést. Kofi Annan ENSZ főtitkár Collin Powel amerikai külügyminiszterrel folytatott tárgyalásai után kijelentette, a világszervezetnek különös figyelmet kell fordítania az olyan áruk exportjára, amiket civil és hadászati célokra egyaránt felhasználhatnak.

A határidő péntek

Iraknak péntekig kell meghoznia a döntést az ENSZ új határozatának teljesítéséről. Donald Rumsfeld védelmi miniszter szerint az országnak nem áll szándékában a fegyverzet leszerelés, sőt, már ezalatt az idő alatt is a tömegpusztító fegyverek elrejtésén dolgoznak. Az iraki parlament kedden egyhangúlag utasította el az ENSZ határozat elfogadását, igaz ez csak jelképes értékű döntés volt, hisz az ország kérdéseiben a végső döntést mindig a Szaddam Husszein vezette Forradalmi Tanács hozza meg. Amerikai illetékesek színjátéknak nevezték az akciót.

Az arab ország már az öbölháborúban is rendelkezett tömegpusztító fegyverekkel, köztük ideggázokkal, de Szaddam akkor még nem vetette be őket. Elemzők szerint azonban most, amikor már rendszerének léte forog kockán, nem fog hezitálni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?