József, Bánk
-6 °C
0 °C

Melegpornóbotrány az amerikai elitalakulatnál

2006.02.01. 10:42
Hét amerikai elitkatona szerepelt egy melegpornóhonlapon, jelentette az AP. Az amerikai hadseregben a homoszexualitás nem kizáró ok, a homoszexuális aktus azonban már igen. Vádakat egyelőre mégsem emeltek.

Új barakba költöztették a legendás 82. légiszállítású hadosztály katonáinak egy csoportját az alakulat Fort Bragg-i bázisán. A katonai ügyészek ugyanis melegpornóbotrány ügyében folytatnak nyomozást. Indoklásuk szerint a katonákat személyiségi jogaik védelmében kellett áthelyezni, "nem pedig biztonsági okokból" - jelentette az AP.

A hírügynökség értesülései szerint a világ bármelyik pontján 18 órán belül bevethető elitkatonák közül legalább heten szerepeltek egy melegpornóhonlapon. A honlap domainnevének birtokosa a Fort Braggel egybeépült észak-karolinai LaFayette lakója. Megadott emailcímén és telefonszámán azonban elérhetetlennek bizonyult, írja az AP.

A hírügynökség nem árulta el a honlap címét, csak annyit, hogy azon nincs direkt utalás arra, hogy az oldalon látható katonák a 82-es hadosztály tagjai volnának.

Az alakulat ugyanakkor elismerte, hogy katonái érintettek a botrányban. Az Egyesült Államok hadseregének szabályzata alapján a homoszexualitás nem ad okot a hadseregből való kizárásra. Ugyanakkor a homoszexuális nemi aktus már "összeegyeztethetetlen a katonai szolgálattal" - idézi az AP a szabályzatot.

A botrányban érintett katonák ellen ennek ellenére még nem emeltek vádat, bár ügyvédet már fogadhattak.