Anna, Anikó, Panka
21 °C
34 °C

Gáztámadás-elhárítási gyakorlat a párizsi metróban

2003.10.23. 14:21
Jean-Pierre Raffarin kormányfő Nicolas Sarkozy belügyminiszter társaságában csütörtök hajnalban látogatást tett az Invalides metro- és gyorsvasúti állomáson, ahol éjféltől virradatig tartott a színlelt mérgesgázos támadás körülményei között megrendezett gyakorlat.
"Terrorista vegyitámadás különleges veszélye nem fenyegeti ez idő szerint Franciaországot, de minden eshetőségre készen kell állnunk" - jelentette ki a francia kormányfő a Párizsban szerda éjjel megtartott, vegyifegyveres támadás elhárítását szimuláló gyakorlat alkalmából.

Invalidusok

A párizsi rendőrprefektus csütörtök reggeli rádióinterjújában sikeresnek értékelte a riadóztatási gyakorlatot. A forgatókönyv szerint a vasutasok felfedeztek két gyanús egyént: két terrorista a gyorsvasút peronján felrobbantott egy idegbénító szaringázt tartalmazó tartályt. A rendorprefektus közlése szerint az eljátszott támadásról beérkezett első jelentést nyomán életbe lépett a legmagasabb fokozatú (vörös) riasztás, és kilenc percen belül a helyszínre érkeztek a rendvédelmi és különleges eszközökkel felszerelt mentőalakulatok. A speciális öltözékű mentőegységek háromnegyed óra alatt kimentették a földalatti folyosókból a vegyitámadás 54 "áldozatát". Az akció lebonyolítása három órát vett igénybe.

A francia főváros nagy forgalmú központjában lévo Invalides állomásra, amelyen naponta 36 ezer utas fordul meg, éjfél körül vonultak ki a különleges rendvédelmi és mentőalakulatok azzal a feladattal, hogy a lehető legrövidebb időn belül megtegyék a szükséges intézkedéseket a feltételezett kéttagú terrorista csoport által elkövetett szaringázos vegyitámadás következményeinek elhárítására.

Detoxikáló

A szimulációs gyakorlatban a felszínen és a föld alatt mintegy ötszáz ember vett részt, biztonságiak, tűzoltó-mentők, egészségügyi egységek, amelyek ebből az alkalomból tesztelték az atom-, vegyi és biológiai támadás ellen védelmet nyújtó különleges öltözékeket, a mentésnél alkalmazható eszközöket. A támadás helyszínének közvetlen közelében, a katonai akadémia épülete mellett hat kórházsátrat állítottak fel a gáztámadásban mérgezést szenvedett mintegy 50 "áldozat" azonnali detoxikálásának biztosítására. A környéket hermetikusan lezárták a forgalom elől.

A mozgósítási kísérlet alapjául a tokiói metróban 1995. március 20-án végrehajtott valódi agresszió szolgált. Az Aum szekta vegyifegyveres akciójában 12 ember vesztette életét. Hasonló gyakorlatot tartottak a közelmúltban a londoni metróban, május elején pedig a toulouse-i földalattiban.