József, Bánk
-6 °C
0 °C

Öngyilkos merénylet a Gázai övezetben

2004.03.06. 12:38
Az eddigi adatok szerint négy halottja van az Izraelt és a Gázai övezetet elválasztó erezi határátkelőnél szombaton történt két fegyveres incidensnek, amelynek lefolyásáról ellentmondásos jelentéseket közöltek a hírügynökségek.
Az átkelőnél lévő ellenőrző pontot előbb egy dzsip közelítette meg, amely külsőleg hasonlított az izraeli hadsereg katonai járműveire. A benne ülő férfi tüzet nyitott az izraeli katonákra, akik viszonozták a tüzet, megölve a támadót.

Nem sokkal később egy robbanószerrel megrakott másik autó érkezett az átkelő palesztin oldalára, ahol felrobbant. A detonáció következtében két palesztin rendőr meghalt, tizenkét személy megsebesült. Ezt a változatot megerősítették a helyszínen tartózkodó palesztin szemtanúk.

Palesztin biztonsági források viszont azt állítják, hogy a második robbanás után az izraeli katonák vad lövöldözésbe kezdtek, s ők ölték meg a két rendőrt.

A Reuters verziója szerint az öngyilkos gépkocsi felrobbanását is a rá leadott izraeli sortűz váltotta ki. A brit hírügynökség által idézett szemtanú azt állította, hogy az izraeli katonák észlelték az ellenőrző pont felé közeledő járművet, s nyomban tüzet nyitottak rá. A gépkocsi a lövések következtében robbant fel.

Az AFP által idézett palesztin források szerint egyelőre nem lehet bizonyossággal megállapítani, vajon az izraeli katonák lövései vagy a jármű felrobbanása oltotta-e ki a két rendőr életét.

A kettős merénylet elkövetését mindjárt három palesztin szélsőséges szervezet - a Hamász, az Iszlám Dzsihád és az Al-Aksza Mártírjai - is vállalta. A két előbbi csoport nemrég bosszút ígért hat tagjának haláláért, akiket múlt szombaton, illetve szerdán öltek meg a Gázai övezet ellen végrehajtott izraeli légi csapások.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Roger Moore Viszlát...

3200 Ft
2720 Ft