Benedek
-4 °C
5 °C

Barrikádok, vízágyú, rohamrendőrök - május 1. a világ nagyvárosaiban

2001.05.01. 15:08
A munka ünnepe alkalmából globalizációellenes tüntetéseket tartottak a világ számos nagyvárosában. A felvonulók Ausztrália, Németország, és Nagy-Britannia metropoliszaiban is összecsaptak a rendőrökkel. "Hagyományos" május elsejei tüntetésekre is sor került, Zimbabwében és Pakisztánban politikai jogokat követeltek a dolgozók, Dél-Koreában és Törökországban pedig a gazdasági megszorító intézkedések ellen tiltakozva vonultak az utcára.
Legalább harminc ember megsérül Melbourne, Sydney, és Brisbane utcáin, ahol több ezer globalizációellenes aktivista tüntetett -közölte a BBC. A tüntetők egy része barrikádokat emelt, és összecsapott a rendőrökkel. Két rendőr megsérült, egyiküket lábonszúrták. Egy tucat tüntetőt letartóztattak, miután megkísérelték blokád alá venni a sydney-i tőzsde épületét.

Berlinben is incidensek voltak, miután a globalizációellenes tüntetők barrikádokat emeltek és kövekkel dobálták meg a rohamrendőröket. Az összecsapásokban - melyben a rendőrség páncélautókat és vízágyúkat is bevetett - sokan megsérültek, és több tucat tüntetők letartóztattak. A felvonulást a rendőrség nem engedélyezte, attól tartva, hogy incidensekre kerülhet sor. Kelet-Berlinben engedéllyel vonult viszont fel a neonáci Nemzeti Demokrata Párt.

Gerhard Schröder német kancellár rostocki beszédében újfent a keletnémet tartományok felzárkóztatására tett ígéretet - tette hozzá az MTI.

Londonban hatezer rohamrendőrt vezényeltek ki a Citybe, hogy megakadályozzák a tavalyihoz hasonló összetűzéseket. Erőszakos eseményekről egyelőre nem érkezett hír.

Zimbabwében az ellenzékhez közel álló szakszervezetek és a Robert Mugabe elnököt támogató "háborús veteránok" is az utcára vonultak. Az országban tavaly év eleje folyik több-kevesebb nyíltsággal a küzdelem az elnök és a demokráciát és nyitást követelő ellenzékiek közt. Pakisztánban legalább száz, demokráciáért tüntető ellenzékit letartóztatott a rendőrség. Az országban a katonai diktatúra gyülekezési tilalmat vezetett be, az utcákat a rendőrség és a katonaság biztosítja.

A pénzügyi válságból kilábaló Dél-Koreában és Törökországban a gazdasági megszorító intézkedések ellen tiltakozva vonultak emberek az utcára. Szöulban ezrek tüntettek az elbocsátások miatt. A romló gazdasági körülmények miatt a miniszterelnök és a pénzügyminiszter távozását követelték Tajvanon. Az indiai Kalkuttában az Afganisztánt uraló tálib rezsim ellen demonstráltak; a tüntetők a nők súlyos helyzetére is fel akarják hívni a figyelmet. Kubában a megszokott, Egyesült Államok elleni, antiimperialista tüntetésre került sor.

Moszkvában mindössze hétezer főt vonzott a szakszervezetek felvonulása; a nem túl nagy volumenű eseménynek az utolsó szovjet főtitkár, Mihail Gorbacsov jelenléte adott zamatot. Országszerte a kommunisták felvonulásával együtt azonban több százezren vonultak az utcákra.

A palesztin területeken a hivatalos Palesztinai Szakszervezet vonult az autonóm ciszjordániai városok utcáira, hogy "az izraeli elnyomás ellen tiltakozzon, és kifejezze támogatását az intifáda iránt". Ezzel párhuzamosan palesztin fegyveresek agyonlőttek egy zsidó telepest Ciszjordániában; az izraeli katonaság kedden ennek ellenére folytatta a blokád feloldását a palesztin autonóm városok körül.