Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Lövöldözés a szír-izraeli határon

2005.06.28. 10:35
Hivatalos panasszal fordult az ENSZ-hez Izrael, miután katonáit szír részről támadás érte a Golán-fennsíkon. A szíriai hatóságok szerint az izraeliek ünneplő fiatalok tűzijáték-rakétáit vélték támadásnak.

Szír területről tüzet nyitottak az izraeli hadsereg egy, a Golán-fennsíkon járőröző alakulatára, állítják izraeli katonai források. A hadsereg képviselői panasszal fordultak a területen dolgozó ENSZ-békefenntartókhoz, jelentette a BBC.

A hadsereg közleménye szerint az izraeliek nem viszonozták a tüzet és nem szenvedtek veszteségeket.

A szíriai hatóságok tagadták az incidenst, állításuk szerint csupán egy határváros, Kunejtra fiataljai ünnepelték tűzijátékokkal a város 1974-es visszaszerzését, írja a BBC. Kunejtra 1967-ben a Golán-fennsík izraeli megszállásakor izraeli fennhatóság alá került, az 1973-as, a terület visszaszerzésére indított sikertelen szír támadást követő tűzszüneti megállapodás részeként került vissza Szíriához.

A Golán-fennsík izraeli kézen maradt területeit Izrael 1981-ben annektálta, bár a lépést nemzetközileg nem ismerték el. A Golán Izrael védelme szempontjából stratégiai fontosságú, mivel a fennsíkról Izrael jelentős része tűz alatt tartható.

Szíria és Izrael béketárgyalásai 2000-ben a Golán hovatartozásának kérdése miatt szakadtak meg. Izrael ragaszkodott a Genezáreti tó ellenőrzéséhez.