Judit, Xénia
19 °C
34 °C

New York a magyar holokauszt-túlélők mellé állt

2004.03.03. 16:02
A nácik által elkobzott, amerikai főtisztek által ellopott zsidó vagyontárgyak visszaszolgáltatására és a károk megtérítésére szólítja az amerikai igazságügyi minisztériumot New York városa. Az aranyvonat történetét 1999-ben tárta fel az amerikai kormány, ám azóta sem volt hajlandó kárpótolni a túlélőket ellopott vagyonukért.
Határozatban szólítaná az igazságszolgáltatás felgyorsítására az amerikai igazságügyi minisztériumot a magyar holokauszt-túlélők ügyében New York városi tanácsa. New Yorkban több mint ezer holokauszt-túlélő magyarországi zsidó él, a legnagyobb kolónia az Egyesült Államokban. Idős korukra tekintettel az igazságszolgáltatás nem szenvedhet további késedelmet - áll a városi tanács közleményében.

Fosztogató főtisztek

Az aranyvonat ügye a tanács közleménye szerint a leghírhedtebb náci rablás. A németek 1944-ben fosztották meg vagyonuktól a magyarországi zsidókat, javaikat különvonaton Németországba küldték.

A szerelvény később az amerikaiak ellenőrzése alá került, ám az Egyesült Államok ígéretével szemben nem juttatta vissza a javakat eredeti tulajdonosaihoz, hanem elkobozta azokat. Egy 1999-ben készült kormányzati jelentés szerint a javak nagy részét magasrangú amerikai katonák lopták el.

Csatlakozókra várnak

A holokauszt-túlélők 2001-ben indítottak pert javaik visszaszerzésére, az igazságügyi minisztérium azonban nem volt hajlandó megállapodni velük. A New York-i tanács most azt reméli, hogy szerdán elfogadásra kerülő határozatához egyéb kormányzati szervek is csatlakoznak majd, így felgyorsulhat az igazságszolgáltatás - áll a városi tanács közleményében.