Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Legális lett a hamvasztás Görögországban

2008.09.28. 15:59
A görög legfelsőbb bíróság jóváhagyta a kormány indítványát a hamvasztás legalizálására, dacára az ortodox egyház erős tiltakozásának. Az egyház szerint ugyanis a holttest elégetése nem egyezik a görög hagyományokkal és megakadályozza az elhunyt feltámadását.

A helyi önkormányzatok mostantól építhetnek krematóriumokat, döntött a görög legfelsőbb bíróság a kormány indítványáról.

A hagyományokat gyökeresen megváltoztató rendelkezés azonban tiltja, hogy a hamvakat lakott területen vagy pedig a tengerparton - a parttól másfél tengeri mérföldön belül - szórják szét. Ezenkívül a hamvasztás előtt szükség van még egy törvényszéki orvosi igazolásra arról, hogy a holttesten nem kell további vizsgálatokat elvégezni.

Az ortodox egyház vezetői korábban következetesen és határozottan kikeltek a hamvasztások engedélyezése ellen, mert szerintük az Isten által teremtett testet nem lehet elégetni, mivel ez lehetetlenné teszi a feltámadást az utolsó ítélet napján.

Görögország alkotmánya szerint világi állam, de az alapvető jogforrás megállapítja, hogy az ortodoxia az uralkodó vallás. Az ország 11 milliós lakosságának 90 százaléka tartozik az ortodox egyházhoz.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!