Ágnes
-1 °C
2 °C

Tizenhét évet kaphat az irakiakat kínzó amerikai

2005.01.15. 00:59
Bűnösnek találták Charles Graner-t, aki Abu Graibban gúlába állította a csuklyás irakiakat. Fiának anyja ugyanezért szintén bíróság előtt áll.
Bűnösnek találta pénteken egy katonai esküdtszék Charles Graner amerikai katonát, a Bagdad melletti Abu Graib börtönben elkövetett fogolykínzások egyik főszereplőjét.

Egy texasi katonai bíróság tíz katonatisztből álló esküdtszéke mint a tíz vádpontban bűnösnek találta Granert. Ezek között szerepel a foglyok bántalmazására szőtt összeesküvés, kegyetlenkedés, testi sértés, kötelességszegés, az igazságszolgáltatás akadályoztatása és méltatlan magaviselet.

Charles Graner, aki börtönőrként szolgált az Abu Graib börtönben, ártatlannak vallotta magát.

Családi ügy

A meztelen és fejükön gyakran csuklyát viselő iraki foglyok megalázásáról készült és tavaly áprilisban az egész világot bejáró digitális fotók egyik jellegzetes alakja a mosolygó Graner, akit akár 17 és fél évi börtönre is elítélhetnek. A meztelen iraki foglyok emberi gúlájáról készült egyik képen Graner együtt látható a nála is jobban elhíresült Lynndie England tartalékossal.

Az ugyancsak katonai bíróság elé állított tartalékos katonanő egy másik képen meztelen iraki foglyot tart pórázon. England októberben fiút szült Granertől.