Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Hazatért a Nagy Vonatrabló

2001.05.07. 11:43
Egy rokkant, beszélni képtelen, három szívinfarktust túlélő, cowboykalapot és piros Sun reklámpólót viselő öregember érkezett meg hétfőn a northolti repülőtérre. A Sun bulvárlap magánrepülőgépén utazó, tolószékben ülő férfi Anglia leghíresebb vonatrablója, Ronnie Biggs volt. A Nagy Vonatrablóként elhíresült férfit, aki 1966 óta él Rio de Janeiróban, már várta a rendőrség.
Huszonnyolc év és kilenc hónap van hátra a 71 éves Ronnie Biggs börtönbüntetéséből. Ennek letöltését 35 éves megszakítás után hétfőn újrakezdte. A Nagy Vonatrabló hétfőn délelőtt 10 órakor érkezett vissza Nagy-Britanniába a The Sun bulvárlap segítségével.

A westernfilmek hatására vonatot raboltak

A 35 éve szökésben lévő férfit a Scotland Yard munkatársai letartóztatták, és egy meg nem nevezett rendőrőrsre szállították
fotó: EPA
Anglia leghíresebb vonatrablója, Ronnie Biggs élete utolsó 35 évét Brazíliában töltötte, ahol a 2,6 millió fontnyi zsákmány reá eső részéből gazdálkodott. A pénzt tizenöt társával együtt rabolták el egy vonatról 1963-ban. Az eset a Nagy Vonatrablás (The Great Train Robbery) néven híresült el.

Az amerikai westernfilmeken felnövő csapatnyi férfi egy postavonat kirablását tartotta a legjobb üzletnek. A London-Glasgow útvonalon közlekedő vonat 2,6 millió fontot (mai értéke 50 millió font) szállított használt bankókban. Augusztus 8-án megtámadták és sikeresen kirabolták a vonatot. A rendőrség nem tétlenkedett: a banda rejtekhelyét megtalálták, és a csapat tagjait is letartóztatták. A bíróság összesen 300 évnyi börtönbüntetést szabott ki a banda tagjaira, az értelmi szerző, Bruce Reynolds tíz évet kapott.

Biggs 15 hónap után megszökött a börtönből

Ronnie Biggs egyike volt a fiúknak, akik 30 évnyi büntetést kaptak. Biggs azonban börtönbeli szökésével, és azt követő kalandos életvel vált híressé: tizenöt hónapnyi büntetés letöltése után a férfi megszökött a londoni Wandsworth börtönből egy kis teherautón. Plasztikai műtéten esett át, és hamis útlevéllel utazva Spanyolországban, Ausztráliában, majd 1966-ban Brazíliában talált menedéket. Mire a Scotland Yard megtalálta Biggset, brazil barátnője, Raimunda terhes volt. A brazil törvények védelmezik, és nem adják ki egy brazil gyermek atyját, így a brit hatóságok kiadatási kérelmeit sorra visszautasították.

A Nagy Vonatrabló népi hőssé vált

A brit sajtó és Biggs látszólagos elérhetetlensége népi hőst avatott a vonatrablóból. A férfi éveken keresztül luxusban élt családjával Brazíliában. Egészsége azonban 1988-tól folyamatosan romlott, és a ma 71 éves férfi már három szívinfarktust szenvedett el. A férfi nem tud beszélni, és egy tolószékben ülve tud csak közlekedni. Biggs az év elején szánta el magát a hazatérésre, és e-mailben jelezte szándékát a rendőrségen. Sokak szerint azért tér haza, hogy a brit egészségügy szolgáltatásait vegye igénybe. A regényes indíték az, hogy a Margaret pubban kíván halála előtt egy pint sört meginni.

A beteg férfi hazatérését a The Sun támogatta

A feltehetően pénzhiánnyal küszködő Biggs hazatérését a The Sun nevű brit bulvárlap szervezte meg. A napilap a büntetését letöltött Bruce Reynolds bandatársát utaztatta ki Brazíliába, hogy a vonatrablók egyszerre érkezhessenek meg. Ugyancsak a bulvárlap közbenjárására kapott Biggs a brit nagykövetségtől egyszeri beutazásra jogosító útlevelet, és a lap munkatársai mentették meg Biggset a Rio de Janeiró-i repülőtéren összegyűlt sajtótól. És persze mindvégig a Sun piros pólóját viselte az öregember.

A magánrepülőgép végül hétfőn délelőtt 10 óra körül érkezett meg a northolti repülőtérre, a 35 éve szökésben lévő férfit a Scotland Yard munkatársai letartóztatták. Hogy ezentúl mi vár Nagy-Britannia Nagy Vonatrablójára és hősére, nem lehet tudni. A BBC szerint a férfit egy nem megnevezett rendőrőrsre szállították, ahol egy orvos fogja megvizsgálni. A vizsgálat után bírák elé kerül. Hogy a bírák hogy döntenek, nem lehet tudni, de valószínű, hogy egy börtönkórházban fogja letölteni büntetése hátralévő részét. Ha még él 28 évet és kilenc hónapot.