Gerzson
-3 °C
2 °C

Júniusban visszaállítják az ellenőrzést az osztrák határnál

2008.05.21. 18:32
A labdarúgó Eb idejére Bécs visszaállítja az ellenőrzést a magyar-osztrák határon, közölte a Külügyminisztérium. A szigorú ellenőrzés június 2-től egy hónapon át lesz érvényben. Az osztrákok azért döntöttek így, hogy semmi se veszélyeztesse az Eb-t.

A közös európai határellenőrzési rendről szóló schengeni szerződés értelmében a tagállamok bármikor visszaállíthatják az ellenőrzést, de csak rövid időre, és csak akkor, ha nemzetbiztonsági okból szükségesnek tartják a lépést. Ekkor is előzetesen konzultálniuk kell az érintett országokkal.

Hasonló nagy nemzetközi sportesemények idejére már több ország is visszaállította határainak ellenőrzését. Így tett Portugália a 2004-es futball Eb idején, Finnország a 2005-ös atlétikai világbajnokság alatt, és Németország a 2006-os foci vb miatt. Franciaország rövid időre visszaállította határainak ellenőrzését a 2005-ös londoni metrórobbantások után.

Az osztrák hatóságok most megpróbálják kiszűrni azokat, akik nem kívánatosak az Eb-n. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a nagyobb határállomásokon, például Hegyeshalomban erre az időszakra újra üzembe helyezik a kapukat, és folyamatos lesz a járművek, illetve az utazók ellenőrzése.

A kisebb átkelőknél csak időnként, várhatóan egy-egy mérkőzés előtt és után lesznek határőrök. A turista-, gyalogos- és kerékpáros forgalom számára fenntartott átkelőkön szúrópróbaszerű vizsgálatra lehet számítani.

Ha valakiről megállapítják, hogy szerepel a futball-huligánok listáján, az még nem jelenti azt, hogy nem léphet be Ausztriába. Arra csak akkor kell számítani, ha megállapítják, hogy az illetőnek nincs elég pénze az ott-tartózkodáshoz, vagy ha az osztrák hatóságok úgy döntenek, hogy az illető egy meccsen veszélyeztetné a közrendet. További ok a gyanús személyek elutasítására, ha az illetők autója nincs megfelelő műszaki állapotban.

A magyar Külügyminisztérium felhívja a figyelmet, hogy a magyar-osztrák határt csakis a kijelölt átkelőhelyeken lehet átlépni, és ehhez érvényes személyi igazolvány, illetve útlevél szükséges. Egyben azt tanácsolja az utazóknak, hogy ha valahol torlódás alakul ki, akkor válasszák valamelyik kisebb határállomást.