Valér
-2 °C
0 °C

Leporolhatják a korrupciógyanús cseh Gripen-ügy aktáit

2007.02.27. 12:23
A cseh rendőrség egyszer már megvizsgálta a Gripen vadászrepülők beszerzéseinek furcsaságait, de akkor nem találtak semmit. Most viszont új fordulatot vett az ügy. Leporolják az aktákat?

Korrupció gyanúja merült fel az egyik korábbi cseh kormány Gripen vadászgép-vásárlása körül, ezért a cseh rendőrség kedden bejelentette, hogy mérlegeli a hatósági vizsgálatok felújítását.

A Milos Zeman vezette szociáldemokrata kormány 2002-ben döntött úgy, hogy 24 Gripen vadászgépet vesz a légierőnek a BAE Systems-SAAB brit-svéd konzorciumtól, mintegy 60 milliárd koronáért. Ez a konzorcium nyerte meg 2001-ben a gépvásárlásra kiírt pályázatot. Az akkori nyári pusztító árvíz és a parlament ellenállása miatt azonban a tervezett üzletet lefújták.

Később a Vladimír Spidla vezette hárompárti balközép (szociáldemokrata-kereszténydemokrata-liberális) kormány más konstrukcióban 14 Gripent bérelt tíz évre az említett konzorciumtól 20 milliárd koronáért. Elsősorban brit források állítása szerint erős a gyanú, hogy a cégek nagy összegeket fizettek ki a cseh illetékeseknek az üzlet nyélbeütéséért. A cseh korrupcióellenes rendőrség 2003-ban már megvizsgálta a vadászgépvásárlás hátterét és körülményeit, de bizonyítékok hiányában lezárták az ügyet.

Új információk

"Tekintettel az új információkra mérlegeljük a vizsgálatok felújítását. A döntés néhány napon belül megszületik" - közölte a cseh rendőrség. A prágai médiák szerint a britek már több mint egy éve vizsgálják az ügyet, s a napokban pedig a svéd hatóságok is vizsgálatot indítottak. Miután az ügy a múlt héten újra a cseh közvélemény figyelmének a középpontjába került, három cseh jobboldali politikus is úgy nyilatkozott, hogy ismeretlen személyek annak idején pénzt ígértek nekik, ha támogatják az üzlet megvalósítását.

A prágai lapok hivatkoznak a svéd SvT televízió múlt héten sugárzott tényfeltáró riportjára, mely szerint a BAE és a SAAB mintegy hárommilliárd koronányi (27 milliárd forint) összeget fordított az érintett cseh hivatalnokok megnyerésére. A televízió az esetleges érintett csehek nevét nem közölte. Az akkori vezető cseh politikusok elismerik, hogy bizonyos csoportok nagy nyomást gyakoroltak rájuk az üzlet megvalósítása érdekében, de a korrupció gyanúját és bármiféle csúszópénzek elfogadását egyértelműen elutasították.

A riport felveti Alfons Mensdorff-Pouilly osztrák arisztokrata szerepét is az ügyben, aki mindkét cseh pályázatnál a tanácsadó szerepét töltötte be. Egy más forrás szerint az állítólagos korrupciós ügyben a BAE Systems akkori legfőbb csehországi képviselője, Steve Mead játszotta a főszerepet.

A magyar Gripenek

Az Orbán-kormány idején, 2001-ben írták alá azt a svéd-magyar szerződést, melynek értelmében Magyarország 14 Gripen vadászrepülőt bérel tíz éves időtartamra. Az eredeti szerződés szerint 108 milliárd forintba kerülő gépbeszerzést a Medgyessy-kabinet módosította. Az új szerződés alapján a NATO-szövetségből fakadó feladatok ellátására, közös műveletek elvégzésére is alkalmas gépek jönnek Magyarországra, amelyek rendszeres karbantartással 30-35 évig rendszerben tarthatók. A bérleti díj 210 milliárd forintra nőtt, de kedvezőbbek a fizetési feltételek. Eddig kilenc gép érkezett meg.

A svéd fél vállalta, hogy a Gripenek vásárlásának ellentételezéseképpen, a bérleti összeg nettó 110 százalékán, 191 milliárd forint értékben befektetéseket hajt végre Magyarországon.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!