Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Nyílttá vált a német választási verseny

2005.09.13. 11:47
Egyszerre vallhat kudarcot Gerhard Schröder kancellár és kihívója, Angela Merkel a német választásokon. A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a vasárnapi szavazás után koalíciós kényszerben lesznek a szociáldemokraták és a kereszténydemokraták. Schröder nem lesz másodhegedűs, de pártja blokkolhatja Merkel gazdasági programját.

Hat százalékra csökkent a német kereszténydemokraták (CDU-CSU) előnye a kormányzó szociáldemokratákkal szemben kevesebb mint egy héttel a parlamenti választások előtt, jelentette a BBC. A legfrissebb felmérések szerint kétséges, hogy bármelyik politikai oldal kormányképes többséget szerezzen a választásokon, így egyre nagyobb az esélye a nagykoalíciónak.

Gazdagság vagy igazságosság

A lehetőséget Angela Merkel, a kereszténydemokraták kancellárjelöltje sem zárta ki a pártelnökök hétfői tévévitájában. A vasárnapi választások előtti utolsó nyilvános vitában Schröder a kereszténydemokraták gazdaságpolitikai terveit bírálta, mondván az egységes adókulcs bevezetésével a jobboldal a gazdagoknak akar kedvezni, írja a BBC.

#alt#
Schröder és Merkel

"Maga megbukott" - válaszolta Schröder bírálatára Merkel, utalva a rekord-munkanélküliségre. Mint mondta, Schröder ahelyett, hogy őszintén beszélne a gazdasági nehézségekről, csak riogatja a választókat.

Merkel mostani szerepléséről még nem készültek felmérések, előző tévévitájukban azonban alulmaradt Schröderrel szemben - részben ez is indokolhatja a szociáldemokraták (SPD) váratlan megerősödését. A közvélemény-kutatási adatok szerint pillanatnyilag egyik hagyományos koalíciónak, sem a kereszténydemokrata-liberális jobboldalinak, sem a szocdem-zöld baloldalinak sincs esélye a kormányképes többség megszerzésére.

Nem lesz másodhegedűs

A választások még az SPD megerősődése ellenére is Schröder politikai karrierjének a végét jelenthetik. "Schröder nem lesz kancellár" - nyilatkozta a New York Timesnak Reinhardt Schlinkert politikai elemző. Az szinte bizonyos, hogy a választásokon a kereszténydemokraták szerzik a legtöbb szavazatot, így egy nagykoalícióban ők adnák a miniszterelnököt.

Schröder egyetlen esélye a nagykoalíció kikerülése lehet, ehhez azonban a tíz százaléknyi szavazat megszerzésére esélyes Baloldali Párt támogatására is szükség lenne. Schröder azonban jó előre kijelentette, hogy nem hajlandó szövetségre lépni a legnagyobb SPD-beli riválisa és a keletnémet PDS együttműködéseként létrejött, baloldali populista párttal. "Hacsak nem gondolja meg magát, kiszáll a játszmából" - mondta Schlinkert.

A nagykoalíció viszont Merkel terveit törheti ketté. A legfrissebb kutatási adatok szerint a CDU-CSU és a liberális FDP a parlamenti helyek 49 százalékára számíthat, azaz pont nem tud majd kormányt alakítani. A szociáldemokratákkal közös kormányzás pedig pont választási programja végrehajtásában, a gazdasági reformok véghezvitelében akadályozhatja meg a kereszténydemokrata kancellárjelöltet.