Nándor
3 °C
16 °C

Százezres tömeg követeli Szaakasvili távozását

2007.11.02. 18:56
Tbilisziben százezres tömeg követelte a grúz elnök távozását és a jövő őszre halasztott választások előrehozását. A demonstrálók addig nem tágítanak, amíg követeléseiket nem teljesítik.

Ultimátumot intézett Mihail Szaakasvili grúz elnökhöz pénteken Tbilisziben az államfő ellen tüntető százezres tömeg: a megjelölt határidő letelte után nem sokkal fogadta az ellenzék képviselőit Nino Burzsaladze, a parlament elnöke, de csupán meghallgatta követeléseiket és ígérte, hogy továbbítja azokat Mihail Szaakasvili elnöknek.

Az egyesült ellenzék a Szaakasvili javaslatára 2008 őszére halasztott parlamenti választások időben, vagyis tavasszal való megtartását, a választási törvény átdolgozását, az elnöki rendszer megváltoztatását, Szaakasvili távozását és a politikai foglyok szabadon bocsátását követeli.

A szónokok becslések szerint közel 150 ezer tüntető előtt arról beszéltek, hogy Szaakasvili rezsimje hosszú, súlyos, romboló betegség után kimúlt, s a tüntetés lesz a temetése. Azt hangsúlyozták: nem mennek el a helyszínről, amíg nem teljesülnek követeléseik.

Givi Targamadze, a parlament védelmi bizottságának elnöke késő délután kijelentette: a többség nem hajlandó a kompromisszumra a választások időpontját illetően, de alig egy órával később Nino Burdzsaladze - Szaakasvili 2003-ben történt hatalomra kerülése előtt ismert ellenzéki - közölte: kész a párbeszédre az ellenzék képviselőivel.

A déli órákban kezdődött tüntetésen estig egyetlen incidens történt: rendőrök Badri Patarkacisvili gazdag üzletemberről készült hatalmas karikatúrákat függesztettek ki a környező épületekre, s a tüntetők többször megpróbálták leszedni azokat: egyet sikerült letépni. A karikatúrákon Patarkacisvili az ellenzék vezetőit mozgató bábosként volt látható.

Maga Patarkacisvili, aki néhány nappal korábban közölte, hogy a kialakult politikai helyzetben anyagi támogatás nyújt az ellenzéknek, eredeti terveivel ellentétben szintén megjelent a tüntetésen, de csupán annyit mondott: nincsenek politikai ambíciói, s reméli, hogy az ellenzék követelései teljesülnek. A tüntetés fiatal résztvevői késő délután a megmozdulás jelképévé vált fehér szalagokat osztogatták a belügyminisztérium különleges egységeinek. A tüntetés helyszínén kívül a grúz fővárosban nyugodt volt a légkör.

Moszkvában Konsztantyin Zatulin, parlamenti képviselő, a FÁK-intézet igazgatója kijelentette: a tbiliszi tüntetés Szaakasvili bel- és külpolitikájának kudarcát jelzi, de Grúziában még nincs forradalmi helyzet. Az ellenzék megmozdulása nem alkalmas a grúziai helyzet gyógyítására, de ilyen törekvésről nincs is szó: mind Szaakasvili és harcostársai, mind az ellenzék egyformán Amerika-barát és oroszellenes nézeteket vall.

Zatulin szerint az amerikaiak hatni próbálnak a szembenálló felekre, és ők fogják eldönteni, hogy csillapodjon-e a helyzet, vagy éppenséggel újabb forradalom törjön ki, mint amilyen volt a Szaakasvilit négy éve hatalomra juttató rózsák forradalma.