Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Az unió megfigyelőket küld Grúziába

2008.09.15. 21:25
Az Európai Unió külügyminiszterei hétfőn Brüsszelben döntöttek arról, hogy október 1-jéig legkevesebb 200 fős polgári - vagyis fegyvertelen - megfigyelő missziót küldenek Grúziába. A megfigyelők egyelőre a Dél-Oszétia és Abházia szakadár tartomány, illetve a grúz törzsterületek közti ütköző övezetben tevékenykednek majd. Ahhoz, hogy magában Dél-Oszétiában, illetve Abháziában is jelen legyenek, orosz egyetértésre lenne szükség, ami jelenleg nincs meg.

A misszió első feladata az lesz, hogy figyelemmel kísérje az orosz erők október 11-ig történő visszavonását az augusztusi fegyveres összecsapások kirobbanása előtti vonalak mögé. A misszió személyi állományának zömét franciák, németek és olaszok adják majd, és tagjai közt lesznek rendőrök, igazságügyi, emberi jogi, illetve katonai szakértők. Magyarország egy politikai tanácsadót, egy logisztikai szakembert és öt rendőrt ajánlott fel a misszióba. Benita Ferrero-Waldner, az EU kül- és szomszédságpolitikájáért felelős biztos közben szóvivője útján bejelentette, hogy az unió 2010-ig mintegy félmilliárd euró támogatást nyújt Grúziának, az oroszokkal vívott háborúban keletkezett károk enyhítésére. Egyelőre nem jutottak egységes igenlő álláspontra az EU külügyminiszterei abban a kérdésben, hogy hatályba léptessék-e Szerbiával a kereskedelmi és gazdasági kapcsolatokat ösztönző átmeneti megállapodást.

Az EU korábban a délszláv háborús bűnök ügyében eljáró hágai törvényszékkel való teljes együttműködést szabta az EU-szerb társulási egyezmény ratifikálásának előfeltételéül. A kereskedelemmel kapcsolatos átmeneti megállapodás e társulási egyezmény részét képezi, és az unióban - Radovan Karadzic júliusi elfogása nyomán - erőteljessé vált a törekvés, hogy az átmeneti megállapodást - mintegy kiemelve a társulási egyezményből - soron kívül életbe kellene léptetni. Diplomaták közlése szerint erre a mostani brüsszeli külügyminiszteri találkozón az összes tagállam hajlott volna, kivéve Hollandiát. A hollandok szerint semmit nem szabad életbe léptetni, amíg a szerbek nem adják át a még szökésben levő Ratko Mladicot és Goran Hadzicot is.

Az uniós külügyminiszterek üdvözölték a zimbabwei hatalommegosztási megállapodást, de az afrikai országgal szemben korábban életbe léptetett szankciós intézkedéseken egyelőre nem változtattak. Megjegyezték, hogy előbb látni akarják, van-e hajlandóság Robert Mugabe elnökben a demokrácia helyreállítása iránt. A EU külügyminiszteri tanácsa üdvözölte és jelentős lépésnek minősítette, hogy Fehéroroszországban szabadon engedték az összes politikai foglyot, de egyúttal megfogalmazta további elvárásait is. Fehéroroszország - állapították meg az uniós külügyminiszterek - a szeptember 28-i törvényhozási választásokon is bizonyíthatja, hogy tiszteletben tartja a demokratikus értékeket.

A brüsszeli tanácskozás résztvevői azzal a felhívással fordultak a két legújabb EU-tagországhoz, Romániához és Bulgáriához, hogy fokozzák erőfeszítéseiket a korrupció elleni fellépés terén. Az EU kormánya, az Európai Bizottság az e téren tapasztalható hiányosságok miatt a nyáron felfüggesztette több száz millió euró folyósítását Bulgáriának. Romániát is bírálatban részesítették, de szankcióval nem sújtották.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?