Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Polgárháborútól tart Sevarnadze

2003.11.14. 15:08
"Részeg provokatőrök" követhetnek el "helyrehozhatatlan dolgokat" - fejtette ki félelmeit televíziós beszédében Eduard Sevarnadze. A grúz államfő az ellenzéki tüntetők követelése ellenére sem hajlandó lemondani. Az elnök nem engedi, hogy polgárháború törjön ki, de több ezer fegyveres rendőrt vezényelt tízezer tüntető elrettentésére.
"Amíg én vagyok az elnök, addig itt nem lesz polgárháború" - fordult televíziós beszédében Grúzia polgáraihoz Eduard Sevarnadze. A grúz államfő attól tart, hogy kicsúszhatnak az ellenzéki politikusok irányítása alól a november 2-i választás óta tartó tüntetések.

Az elnök lemondását követelő ellenzék péntekre hirdette meg "döntő megmozdulását", az AFP helyszíni jelentése szerint a megmozdulás kezdetekor mintegy hétezren vonultak a parlament elé " és azóta is egyre nagyobb tömegek" csatlakoznak hozzájuk. Szemtanúk szerint páncélozott harcjárművek vették körül a belügyminisztérium épületét - jelentette az MTI. Az NTV jelentése szerint a főváros közelében további páncélozott szállító járművek és katonai autóbuszok várakoznak.

Részeg provokatőrök

"Ha a tiltakozók vezetői azt hiszik, hogy a tüntetők majd mindent a terveik szerint tesznek, tévednek" - idézi az elnök televíziós beszédét a BBC. Mint mondta, "lesznek részegek és néhány provokatőr". Félelmei szerint "helyrehozhatatlan dolgok" is történhetnek - írja a BBC.

A két héttel ezelőtti választásokon az ellenzék szerint Sevarnadze pártja csak csalás árán tudta megszerezni a győzelmet. A szavazás óta folyamatosak Tbilisziben a tüntetések, bár a résztvevők száma viszonylag csekély, mintegy tíz-tizenöt ezer fő.

Sevarnadze pénteken ismét megerősítette, hogy az ellenzéki tüntetők követelése ellenére is kitölti 2005-ig szóló mandátumát. A fővárosban több ezer fegyveres rohamrendőr állomásozik "a lázongások leverésére" - írja a BBC.