Judit
3 °C
7 °C

Szabadon mozoghatnak az EBESZ-megfigyelők Grúziában

2008.09.06. 12:09
Az EBESZ megfigyelők immár gond nélkül mozoghatnak a dél-oszétiai ütközőzónában, és vélhetően az EU is kiküldheti 200 polgáris megfigyelőjét a térségbe. Ebben a kérdésben Moszkva igen engedékenynek mutatkozott, miközben Amerikával mindinkább összerúgja a port, és Grúzia felfegyverzésével vádolja az Egyesült államokat.

Oroszország újra lehetővé tette, hogy az EBESZ-megfigyelők szabadon mozogjanak a grúziai ütközőövezetekben is, közölte szombaton Avignonban az EU-külügyminiszterek csúcsértekezletén részt vevő Alexander Stubb finn külügyminiszter, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) soros elnöke.

Stubb az éjszaka már olyan jelentéseket kapott, hogy az 56 tagországot tömörítő EBESZ katonai megfigyelői immár gyakorlatilag szabadon mozoghatnak a szakadár Dél-Oszétia körül kialakított ütköző zónában is. Ide egyébként csütörtökön juthattak be ismét (akkor csak rövid időre) a megfigyelők, először azóta, hogy Grúzia és Oroszország a múlt hónap elején fegyveres konfliktusba keveredett egymással Dél-Oszétia miatt.

Oroszország alig néhány nappal azt megelőzően bizonyult engedékenynenk, hogy hogy Nicolas Sarkozy francia elnök vezetésével hétfőn Moszkvában, majd pedig Tbilisziben tárgyal az EU küldöttsége. Az EBESZ-nek jelenleg húsz megfigyelője működik Grúziában, s a szervezet közgyűlése hétfőn és kedden tartandó közgyűlésén várhatóan megnöveli számukat. Az EBESZ-megfigyelők mellett az Európai Unió kész közel kétszáz polgári megfigyelőt küldeni Grúziába.

Ám az amerikai orosz viszony már korántsem ennyire zökkenőmentes: az orosz elnök azzal vádolta meg szombaton a Nyugatot, hogy a humanitárius segítségnyújtás örvén újra felfegyverzi Grúziát.

Bár Dmitrij Medvegyev az Egyesült Államokat nem említette név szerint, úgy fogalmazott, kíváncsi lenne, hogy miként viselkednének a Grúziát felfegyverző országok, ha az orosz haditengerészeti flottát küldenék el humanitárius segéllyel a közelmúltban pusztító erejű hurrikánok által sújtott karibi térségbe. (Emlékeztetőül: a grúziai Poti elé amerikai hadihajó érkezett.)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?