Alfréd
-3 °C
3 °C

Kuba koncentrációs tábornak tartja Guantánamót

2003.12.27. 09:00
Elõször bírálta a kubai kormányzat, hogy az Egyesült Államok feltételezett terroristákat tart fogva a szigetország területén lévõ guantánamói amerikai haditengerészeti támaszponton.
A kubai parlamenti pénteken Havannában kiadott közleményében koncentrációs tábornak nevezte a támaszpontot, amelynek területén az amerikai hatóságok - szerinte - "leírhatatlan megaláztatásnak" teszik ki a külföldi állampolgárságú foglyok százait. Felrótta azt is, hogy a foglyokat teljes elszigeteltségben tartják, nem érintkezhetnek családtagjaikkal és kaphatnak jogi képviseletet sem.

Bush csatát vesztett
Egy amerikai fellebbviteli bíróság szerint az Egyesült Államok nem tarthatja korlátlan ideig fogva a kubai Guantanamóban õrzött "ellenséges harcosokat". Az amerikai hadsereg közel két éve mintegy negyven országból származó 660 olyan személyt tart fogva a guantanamói amerikai támaszponton, akit az al-Kaida terrorszervezet felszámolására indított hadjáratban ejtettek foglyul.
A Fehér Ház hivatalosan sajnálkozását fejezte ki a bírósági döntés miatt, és bejelentette, George Bush elnök felkérte az igazságügyi minisztériumot, hogy nyújtson be fellebbezést a döntés végrehajtásának az elhalasztására és követeljen pótlólagos vizsgálatot.
A kubai kormányzat régóta ellenzi a szigetország keleti részében lévõ amerikai támaszpont fenntartását, eddig azonban tartózkodott attól, hogy bírálja feltételezett terroristák ottani fogva tartását. Az elsõ foglyok két évvel ezelõtti megérkezésekor Havanna még segítséget is felajánlott egészségügyi ellátásukhoz.

A guantánamói támaszponton az amerikai hatóságok több mint 600 személyt tartanak fogva, többségükben az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat feltételezett tagjait, illetve az afganisztáni bukott

tálib rezsim katonáit és tisztségviselõit. Az amerikai kormányzat nem hadifogolynak, hanem ellenséges harcosoknak tekinti õket, ezért Washington szerint nem illetik meg õket azok a jogok, amelyeket a genfi konvenciók írnak elõ a adifoglyok védelmében. Az Egyesült Államok azt viszont többször cáfolta, hogy a foglyokat embertelen körülmények között õriznék.