Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Orosz-ingus oligarcha kért menedéket Londonban

2007.10.28. 10:19
Politikai menedékjogot kért Nagy-Britanniában Mihail Gucerjev orosz nagyvállalkozó, a Ruszneft olajcég volt elnök-vezérigazgatója, közölte a The Mail on Sunday. Gucerjev hírek szerint eladta már a Ruszneft többségi tulajdonát egy Kremlhez közelebb álló vállalkozónak, Oleg Gyeripaszkának, aki már korábban is felvásárolt cégeket Nagy-Britanniába távozó orosz oligarcháktól.

A londoni vasárnapi lap emlékeztetett arra, hogy Gucerjev, aki az egyik legnagyobb magánkézben lévő orosz olajtársaság élén állt, júliusban bejelentette lemondását, miután állítása szerint "példátlan zaklatások" érték az orosz adóhatóságok és igazságügyi szervek részéről.

Nemzetközi körözést adtak ki ellene

Augusztusban az orosz rendőrség közölte, hogy nemzetközi körözést adtak ki ellen adócsalás miatt. Az eljárás emlékeztetett arra, amelyet a 2003-ban bebörtönzött másik olajmilliárdos, Mihail Hodorkovszkij, a Jukosz főnöke ellen indítottak.

Gucerjev tagadta vádakat, szerinte az ellene folytatott nyomozásnak az volt a célja, hogy lemondásra kényszerítsék. Ezután Nagy-Britanniába menekült és politikai menedékjogot kért, írta a Mail.

Eladta már a Ruszneftet?

Az ingus származású, vegyész képzettségű Gucerjev vagyonát egy bank létrehozásával alapozta meg közvetlenül a Szovjetunió bukása után. Az amerikai Forbes magazin szerint ő Oroszország 31. leggazdagabb embere, személyes vagyonát 3,1 milliárd dollárra (2,3 milliárd euró) becsülik.

Gucerjev más hírek szerint már eladta vagyonát, legalábbis a Ruszneftben birtokolt részesedését. Az Indexen már beszámoltunk róla, hogy Oleg Gyeripaszka az orosz versenyhatóságnál kérte, hogy főleg alumíniumipari érdekeltségekkel rendelkező Basic Element nevű holdingja felvásárolhassa a Ruszneft 100 százalékát.

Közelebb Putyinhoz

Gyeripaszka közel áll Putyin orosz elnökhöz, így alighanem a moszkvai politikai vezetésnek jobban megfelelt, ha egy "baráti vállalkozó" birtokolja a stratégiai fontosságú olajcéget. Az Ecoline.hu értesülései szerint Gyeripaszka 3-3,5 milliárd dollárt fizethetett Gucerjevnek a Ruszneftért.

A brit belügyminisztérium szóvivője nem volt hajlandó sem megerősíteni, sem megcáfolni az orosz mágnás szigetországi jelenlétét. Ha London menedékjogot ad Gucerjevnek, az ügy tovább ronthatja a Litvinyenko-gyilkosság miatt amúgy is feszült viszonyt Nagy-Britannia és Oroszország között.

A Litvinyenko-ügy

Alekszandr Litvinyenkóról szombaton írta meg a Daily Mail, hogy halálakor már az MI6 brit titkosszolgálatnak dolgozott. A KGB-utód orosz FSZB egykori ügynöke tavaly novemberben halt meg, miután radioaktív polóniummal megmérgezték. A Mail meg nem nevezett forrásai szerint Litvinyenko havi 2000 font (mintegy hétszázezer forint) fizetést kapott a brit kémelhárítástól, az MI6-től.

Litvinyenko brit kapcsolatairól eddig csak a meggyilkolásával vádolt orosz ügynökök beszéltek.

Berezovszkijtól is Gyeripaszka vett át érdekeltségeket

A Litvinyenko-gyilkosság miatt egy másik orosz oligarcha neve is gyakran felbukkant a sajtóban: Borisz Berezovszkij már korábban Angliába menekült, miután Putyin egyik legfőbb ellenfelének számít. Érdekesség, hogy Berezovszkijnak és a most Gucerijev részesedését megvásárló Oleg Gyeripaszkának korábban közös alumíniumipari érdekeltségeik voltak.

Amikor Berezovszkijnak menekülnie kellett Oroszországból, szintén Gyeripaszka Basic Elementje vásárolta meg tőle a Ruszal nevű alumíniumipari cégben lévő érdekeltségeit. A Ruszalból ekkor szállt ki az ideje nagy részét szintén Nagy-Britanniában töltő Roman Abramovics, a Chelsea futballklub tulajdonosa is, aki szintén Gyeripaszkának adta el részesedését négy évvel ezelőtt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!