Márta, Flóra
21 °C
34 °C

Kommunizmust tapasztalt Romániában az amerikai nagykövet

2004.03.24. 11:51
Bár a táj szépsége, a paraszti élet megkapó egyszerűsége és a vendégszeretet nagyon megszerettette vele az országot, a kommunista mentalitást nem fogja visszasírni távozása után az Egyesült Államok bukaresti nagykövete. Az idén távozó Michael Guest szerint a kárpótlás rendezetlensége a legnagyobb akadálya a gazdasági fejlődésnek.
A "kommunista mentalitás" még mindig számos területen akadályozza Románia fejlődését - jelentette ki az Egyesült Államok bukaresti nagykövete. A posztjáról idén távozni készülő Michael Guest szerint a még mindig rendezetlen kárpótlás fékezi a gazdasági fejlődést.

Románia ugyanakkor megbízható partnernek bizonyult a terrorizmus elleni háborúban és "lépéseket tett a törvények tiszteletben tartása érdekében is".

Problémák vannak azonban az igazságszolgáltatás és a közigazgatás reformjával és fel kell gyorsítani az elkobzott vagyonok visszaszolgáltatását. A civil társadalom gyenge, a korrupcióellenes harc sem zajlott a kellő komolysággal.

A kárpótlás és a kommunizmus alatt elkobzott vagyontárgyak kérdésének rendezése jelezhetné, mennyire elkötelezett Románia a törvények uralma mellett - mondta Guest. Véleménye szerint a külföldi befektetőket elriasztja, ha azt tapasztalják, hogy a magántulajdont nem tartják tiszteletben. Az elintézetlen tulajdon-visszaszolgáltatási kérelmek nagy száma kerékkötőként hat Románia gazdaságára, hiszen kevéssé valószínű, hogy az üzletemberek rendezetlen tulajdonjogú javakba fektetnének be - mondja a nagykövet.

Az EU által kifogásolt Nagyvárad-Brassó autópálya megépítését azonban "hasznos" döntésnek tartja. Az építési szerződést vitatott, korrupciógyanús körülmények között az egykor a jelenlegi amerikai alelnök, Dick Cheney érdekeltségi körébe tartozó Bechtel Group nyerte el.

"Örülök annak, hogy olyan jelentős amerikai cégek, mint a Bechtel, együttműködnek a román kormánnyal a legfontosabb infrastrukturális és egyéb beruházások terén" - jelentette ki a nagykövet.

Guest egyébként "nagyon megszerette ezt a csodálatos, vendégszerető népet, a lélegzetelállító tájakat és a lebilincselő történelmet, a paraszti hagyományokat, amelyek még ma is élnek, valamint a vidéki élet viszonylagos egyszerűségét". Távozása után azonban nem fogja hiányolni a még mindig meglévő kommunista mentalitást, amely számos területen akadályozza a fejlődést.