Judit
2 °C
7 °C

Az atommeghajtású George Washington Japánba érkezett

2008.09.25. 12:09
A második világháború idején elképzelhetetlen volt, hogy egy napon amerikai repülőgép-hordozó megvédeni jön Japánt és nem legyőzni, mondta az Egyesült Államok tokiói nagykövete az atommeghajtású anyahajó fogadásán. Az atommeghajtású óriáshajót nemcsak ünneplők, de tüntetők is fogadták.

Amerikai repülőgép-hordozó érkezett csütörtökön Jokoszuka japán kikötőbe. A George Washington az első amerikai repülőgép-hordozó, amelynek külföldön van a bázisa. Hetven repülőgép és 5600 főnyi legénység befogadására alkalmas.

A hajó fogadására megjelent az éppen az Egyesült Államokba induló Aszo Taro új japán kormányfő, aki a George Washington érkezését "jó dolognak" nevezte a japán-amerikai szövetség szempontjából, és hozzátette, hogy "bonyolult helyzetek vannak Japán körül, mindenekelőtt a Koreai-félszigeten". Thomas Schieffer, az Egyesült Államok tokiói nagykövete szerint "a második világháború idején senki sem tudta volna elképzelni, hogy egy amerikai repülőgép-hordozó egy napon megvédeni jön Japánt és nem legyőzni". Kanagava prefektúra kormányzója mindazonáltal reményét fejezte ki, hogy a repülőgép-hordozónak biztonságos a működése, és a riasztási rendszert is megerősítik.

A kikötő közelében lévő parkban mintegy 300 japán tüntető követelte az atommeghajtású amerikai hajó távozását, felhíva a figyelmet a lehetséges nukleáris szivárgásokra. A megmozdulás résztvevői arra szólították fel Jokoszuka lakosságát, hogy vegyenek jódtartalmú szirupot, amely megelőzi a pajzsmirigyrák kialakulását, különösen a gyermekeknél. A tüntetés egyik szervezője főleg azt vetette a kormány szemére, hogy meg sem próbálnak semmilyen biztonsági intézkedést foganatosítani.

Jokoszuka Tokió déli csücskénél fekszik, amely 35 millió lakosával a világ legnagyobb városi agglomerációja. A tüntetők szerint ez az első eset, hogy egy atommeghajtású repülőgép-hordozót ilyen sűrűn lakott övezet közelébe vezényelnek.

A japán lakosság az 1945-ös hirosimai és nagaszaki atomtámadások miatt a mai napig gyanakvó a nukleáris energiával szemben, annak ellenére, hogy a szigetországban számos, elektromos áramot termelő atomreaktor is működik. Májusban tűz ütött ki egy ugyancsak atommeghajtású amerikai hadihajón, amely után az amerikai haditengerészet tagadta, hogy a 12 órán át égő lángok veszélyeztették volna a hajó nukleáris hajtóművét. A tokiói kormány pedig augusztusban ismerte be, hogy egy ugyancsak amerikai atomtengeralattjáró két éven át szivárogtatott ki radioaktív vizet, miközben legalább tucatnyi alkalommal kikötött három különböző japán kikötőben.

Japánban mintegy 50 ezer amerikai katona állomásozik, köztük 2800 Jokoszukában. Az amerikaiak és a japán lakosság között gyakoriak a súrlódások: a kikötővárosban legutóbb az borzolta a kedélyeket, hogy áprilisban letartóztattak egy amerikai tengerészt egy taxisofőr meggyilkolásának és kirablásának vágyával.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?