Vérgyémánt betiltva

2000.07.13. 14:25
A világ legnagyobb gyémántkereskedő cége, a De Beers felhagyott a gyémántpiacon 1930 óta betöltött gondnoki szerepével.A Londonban szerdán tartott találkozón felkérte legfontosabb ügyfeleit,hogy kezeskedjenek egy eladásra felkínált gyémánt eredetéért. A holland cég Afrika konfliktus-zónáiból származó, betiltott ,,vérgyémánt"-kereskedést próbálja megfékezni.
A De Beers a nyersgyémántok piacának 60-70 stázalékát birtokolja
A De Beers a nyersgyémántok piacának 60-70 százalékát birtokolja, és a gyémántár fölötti gondnokságot 1930-ban vállalta önkéntesen. A gazdasági világválság miatti alacsony gyémántárak veszélybe sodorták a drágakővel kereskedő cégeket, a De Beers akkori vezetője, Sir Ernest Oppenheimer, pedig úgy döntött: az ár fenntartása érdekében a piaci többletet felvásárolja.

Londoni találkozóján a cég ismertette: 5 milliárd dollárra értékelt gyémánttartalékát is fokozatosan csökkenteni fogja. Árvédő szerepének felhagyásával és nagyértékű tartalékának fokozatos elhasználásával párhuzamosan a cég agresszív marketingkampányt indít, melynek végső célja a nyersgyémánt reális értékének fenntartása. A gyémántipar jelenlegi bevételeinek csupán 1 százalékát költi reklámcélokra, összehasonlításképp egy luxuscikkeket árusító cég általában 6-10 százalékot költ ugyanerre a célra.

Az afrikai konfliktusokat pénzelő gyéméntkereskedelem visszaszorítása céljából a De Beers felkérte ügyfeleit: kezeskedjenek az általuk megvételre felkínált nyersgyémántok eredetéért, cserébe értékes marketinginformációt kapnak.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa július 5-i határozatában megtiltotta a Sierra Leone-i lázadók ellenőrzése alatt álló területen kitermelt gyémántok adásvételét, addig, amíg az elismert kormány eredetüket igazolni nem tudja. A Foday Sankoh vezette lázadók Forradalmi Egységfrontja (RUF) - amely májusban túszul ejtette a világszervezet közel 500 békefenntartóját - Sierra Leone gyémántbányáit ellenőrzése alatt tartja, a drágakő illegális eladásából pedig a fegyverkészletét gyarapítja.

A diamond is forever
A De Beers fenti jelmondata az internetet is meghódította. A pénzt nem sajnálók már a adiamondisforever.com címen online megalkothatják minden menyasszony álmát: a személyre szabott gyémánttal díszített eljegyzési gyűrűt. De aki nem engedheti meg magának a többkarátos gyémántékszert, egy online képeslappal kell beérnie.
Sierra Leone vélhetően Libéria hathatós támogatásával tudja a nemzetközi piacra juttani csiszolatlan drágaköveit. Az elmúlt években Libéria nemzetközi szakértők véleménye szerint termeléséhez képest hatszor több nyersgyémántot adott el.

Franciaország javaslatára - az Irakra vonatkozó, korlátlan idejű tilalomhoz hasonló helyzetet elkerülendő - a tilalom 18 hónap múlva megszűnik, amennyiben külön döntéssel nem hosszabbítják meg.

Az angolai Unita felkelőkkel szemben is hasonló szankciókat hozott az ENSZ, ám a döntést, az afrikai államfők ,,segítsége" miatt, nem sikerült betartatni.  • Hírek
  • Lakáshitel