Sára, Márió
2 °C
6 °C

Félmillió gyermek fegyverben

2001.06.23. 14:15
Kapcsolódó cikkek (1)
A világ 87 országában több mint félmillió gyermek áll fegyverben, a helyi kormány vagy valamilyen milicia hadseregében, állítja a Human Rights Watch (HRW) napokban megjelent felmérésében. Közülük legalább 300 ezer aktívan részt vesz fegyveres konfliktusban. Több egyezmény is tiltja a 18 évesnél fiatalabbak hadra fogását, és újabb megállapodások vannak megszületőben, de hatékonyságuk legalábbis kétes.
Az amerikai emberjogi szervezet 450 oldalas felmérése az eddigi legalaposabb tanulmány a kérdésről. Részletesen bemutatja, hogyan kényszerítenek gyermekeket a világ számos országában a hadseregbe, illetve különböző ellenzéki és lázadó csoportok soraiba.

14 éves kolumbiai lány fegyverben
Egyes országokban, például Burmában, tízéves gyerekeket is bevetettek a háborúban. Amíg nem elég erősek, addig kémkedésre vagy aknamentesítésre is használják őket. A fiatal katonákat általában a felnőtteknél sokkal rosszabbul - vagy sehogy sem - képzik ki, viszont, mivel egyenrangú harcoló félnek minősülnek, gyakran ugyanolyan bánásmódnak vannak kitéve ütközet közben és fogságba eséskor is.

"Manapság nem nehéz kézifegyverhez jutni - bárhol, bárkinek. Ez is hozzájárult a gyerekkatonaság intézményének terjedéséhez, hiszen így kortól szinte függetlenül bárkiből hatékony gyilkost lehet faragni" - mondja a HRW közleményében a szervezet egy vezetője.

Mindenkit, mindenhol

Afrika Szaharán túli területein legalább 120 ezer gyermek áll hadban, sokan közülük csak 7 vagy 8 évesek. Kelet-Afrika és a Közel-Kelet egyes országaiban - így Irakban - már egész fiatal koruktól katonai kiképzésben részesítik a gyerekeket, és Szudánban aktívan részt is vesznek a 17 éve dúló polgárháborúban. Jemeni, algériai és kurdisztáni gerillacsapatok szintén besorozzák a fiúkat már tízéves koruktól. Tízezrek vannak fegyverben dél-amerikai gerillaseregekben és helyi kábítószer-fejedelmek magánosztagaiban is, állítja a szervezet jelentésében.

Sri Lankában a tamil kisebbség jogaiért küzdő ellenzéki Tamil Tigrisek kislányokat is "alkalmaznak" a polgárháborúban, írja a HRW.

Némileg javul a helyzet

Sierra Leonéban csökkent a harcoló gyerekek száma
A szerzők szerint ugyanakkor az elmúlt években valamelyest javult a helyzet Latin-Amerikában, a Balkánon és a Közel-Keleten. Afrikában és Ázsia-Óceánia egyes részein azonban továbbra is gyermekek egész nemzedékeit fenyegeti, hogy háborúzásra kényszerítik őket, írja a HRW.

Sierra Leonéban szintén csökkent némileg a harcoló gyerekek száma, köszönhetően a polgárháború lanyhulásának, és a gyerekharcosok aktív leszerelésének. Az elmúlt években egyébként éppen ez a nyugat-afrikai ország állította a figyelem középpontjába a kérdést: mind a kormány, mind a felkelők rendszeresen bevetettek kábítószerrel elkábított gyermekeket a harcokban. Körülbelül ötezren szolgáltak harcosként, és ugyanennyien végeztek kényszermunkát a háborús erőfeszítések támogatására.

Nemcsak a harmadik világban

"Szó nincs róla, hogy csak háború sújtotta fejlődő országokban fordulna elő ilyesmi" - figyelmeztet ugyanakkor a szervezet közleményében. Bár professzionális hadsereggel rendelkeznek, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok például már 16 éves korban megkezdi a sorozást, és 17 éveseket be is vetettek Szomáliában, a Balkánon vagy a Perzsa-öbölben. A fejlett európai országokat tömörítő OECD tagállamainak csaknem fele vesz fel fiatalkorúakat - 17-18 éveseket - hadseregébe.

Tavaly augusztusban 80 ország aláírt egy ENSZ-egyezményt, amely megtiltja a 18 évnél fiatalabbak részvételét fegyveres konfliktusban, de mindössze öten ratifikálták eddig. A jelenleg is érvényben lévő genfi egyezmény, amely megszabja a hadviselés szabályait, 15 évben minimalizálja a háborúskodásra foghatók életkorát. Egy gyermekek jogait rögzítő afrikai egyezmény, amelyet 1990-ben fogadott el az Afrikai Egység Szervezete, szintén megtiltja a 18 évnél fiatalabbak hadra fogását.