Iskolai lövöldözés kazettán

2000.04.27. 14:45
Potom 25 dollárért, videokazettán árulják Amerika egyik legvéresebb középiskolai lövöldözését. 1999. április 20-án a Denver városában található Columbine Iskolában tizenhárom iskolás halt meg, miután két iskolatársuk - akik később öngyilkosok lettek - , Hitler születésnapján lövöldözni kezdtek az épületben. Az áldozatok hozzátartozói mély felháborodással fogadták a kazetta forgalmazásáról szóló hírt.

A kazettán többnyire a helikopteren érkező tűzoltók felvételei láthatók, de bemutatja az iskola szétlőtt és véres könyvtárát is, ahol tízen lelték halálukat. A felháborodott szülők szerint nem volt szükséges a kazetta nyilvánosságra hozatala. ,,Életenben először ma láttam, amint a lányom holttestét a tűzoltókocsihoz húzzák. Erre egyáltalán nem volt szükség" - nyilatkozta egy anyuka, akinek lánya meghalt a lövöldözésben.

Az ámokfutás kronológiája

11:15 Bejelentés érkezik a rendőrséghez, miszerint két vagy három maszkos alak belépett a 2000-es létszámú iskolába
Két fegyveres alak lövöldözni kezd a büfében és a könyvtárban.
12:15 Megérkeznek a speciális rendőrségi csoportok. Eleinte azt hitték, túszhelyzettel állnak szemben. A különböző tévétársaságok megkezdik helyi közvetítésüket.
Öt sérültet a helyi kórházba szállítanak.
13:00 Az első speciális csoport behatolt az iskolába, húsz diákot kimentenek.
13:30 Golyóálló autót hozatnak az iskola bejáratához, a diákok mentése folytatódik.
16:00 Az iskola könyvtárában a rendőrők holtan találják a két ámokfutót. Az áldozatok száma: 12 diák, 1 tanár, 2 öngyilkos.

A majdnem háromórás videokazetta forgalmazását - melyet a helyi tűzoltóság árulja -, a bíróság azért engedélyezte, mert a felvételek segíthetik az áldozatok hozzátartozói által elindított perek tisztázását.

A filmezett anyagok betétdalát egy amerikai énekesnő, Sarah McLachlan szolgáltatja, címe ,,I will remember you", (Emlékezni fogok rád). Az énekesnő kiadója szerint a kazetta elkészítői jogtalanul használták fel a dalt, és kérik, hogy minél hamarabb töröljék a kazettáról a dalt. A denveri tűzoltók mindeddig összesen 82 szakmai tréningen mutatták be a videót.

lovoldozo
Az egyik ámokfutó a 25 dolláros kazettán
A két ámokfutó diák, Eric Harris and Dylan Klebold azt remélte, merész tetteik követőkre találnak az iskolások körében. A tinédzserek, akik utálták a feketéket, zsidókat és homoszexuálisokat, Adolf Hitler születésnapjára időzítették a lövöldözést. Az eseményt gondosan előkészítették, öt kazettányi anyagon ismertették szándékaikat, mondták el végrendeletüket. Ezek a kazetták nem nyilvánosak, a Time folyóirat munkatársai cikkben ismertették tartalmukat.

Amerikában ádáz politikai vita folyik a lőfegyverek korlátozásáról, sokan a tiltásban szabadságjoguk csorbulását látják.