József, Bánk
-7 °C
0 °C

Hatvan éve ért véget a világháború Európában

2005.05.08. 12:46
A Győzelem napját ünneplik egész Európában a hivatalos moszkvai parádé előestéjén. Magyarországon a Kossuth téren tartják a központi megemlékezést. A hétfői moszkvai ünnepségre több mint ötven állami vezetőt várnak. A megemlékezések azért nem mentesek a botrányoktól sem.
A második világháború európai befejezésének hatvanadik évfordulója, valamint az Európai Unió napja alkalmából katonai tiszteletadás mellett felvonták a Magyar Köztársaság lobogóját az Országház előtt vasárnap a Kossuth téren. Az eseményen ott voltak a közjogi méltóságok, a pártok képviselői és a diplomáciai testületek tagjai.

Klikk a képre!

Ezt követően Béke Európában címmel egész napos ünnepségsorozat várja az érdeklődőket az európai béke világnapja alkalmából a téren, ahol az uniós tagországokat is bemutatják játékos formában, illetve kulturális programok keretében.

Európában is

A Győzelem napjára Moszkvába több mint hatezer magas rangú külföldi vendéget várnak. A hétfői Vörös téren lévő praádén jelen lesz többek között George Bush amerikai elnök, Gerhard Schröder német kancellár, vagy Jacques Chirac francia államfő. Magyarországot Mádl Ferenc államfő képviseli. A csúcstalálkozó előestéjén Vladimir Putyin orosz elnök a Független Államok Közösségéhez (FÁK) tartozó országok meghatározó hozzájárulását méltatta a szövetségesek hatvan évvel ezelőtti második világháborús győzelméhez.

Európa valamennyi országában tartanak megemlékezéseket vasárnap. Becslések szerint 25 ezer ember alkotott gyertyás élő láncot Berlinben. A lánc körülbelül harminc kilométer hosszan kelet-nyugati irányban szelte át a német fővárost, s a náci kapituláció 60. évfordulóján azt akarta tudatni a világgal, hogy Németország, Berlin soha többé nem lehet kiindulópontja háborúnak, fajgyűlöletnek.

George Bush mielőtt Moszkvába utazik, vasárnap Hollandiában koszorúzott a holland királynő kíséretében. A világháború befejezésének évfordulóján a szabadság nagy győzelmére emlékezik a világ, de a sok ezer sírkereszt jelzi, mekkora árat kellett fizetni ezért - mondta az amerikai elnök.

Londonban a brit trónörökös vezetésével emlékeztek az évfordulóra. Károly walesi herceg a londoni kormányzati negyed főutcájának, a Whitehallnak a közepén emelkedő márványoszlopnál, az első és a második világháború brit halottainak emléket állító Cenotaph-nál koszorúzott, a brit hadsereg vezérkari tisztjeinek kíséretében.

Franciaországban Jacques Chirac államfő koszorút helyezett el az ismeretlen katona sírján, amely a párizsi Diadadív alatt van. Ezt követően a francia légierő őregységének nyolc gépe repült át a Diadalív alatt, majd végig a Champs-Élysées sugárút felett. A nácizmus felett aratott győzelem évfordulóján a hagyományosan felvonuló francia egységeken kívül a szövetséges hadseregek képviselői is részt vettek a díszszemlén. Tizennégy szövetséges zászlaja lengett a Diadalíven. Meghívtak 400 fiatalt, akik közül 200-an a szövetségeseket képviselték, valamint német és olasz fiatalokat is.

Közjátékok

A megemlékezéseket azonban nem kerülik el a botrányok sem. A három balti állam a jószomszédi kapcsolat javítása érdekében követeli Moszkvától, hogy ismerje el szovjet megszállásukat. Putyin azonban kijelentette, hogy nem tartja szükségesnek a bocsánatkérést.

A grúz elnök pedig távol marad a moszkvai győzelem napi ünnepségekről, mert nem jött létre megállapodás a két grúziai orosz bázis kiürítéséről.