Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Csalásgyanú és elsöprő győzelem az egyiptomi elnökválasztáson

2005.09.09. 11:27
A várakozásoknak megfelelően Hoszni Mubarak nyerte az egyiptomi elnökválasztásokat. A negyed százada teljhatalommal irányító államfő az ellenzék vádjai szerint csalásokkal nyert. Csalások valószínűleg voltak, de Mubarak enélkül is megnyerhette a szavazást.

Mubarak elnök nyolcvanszázalékos választási sikerétől hangos az erősen cenzúrázott egyiptomi sajtó. Az 1981 óta hatalmon lévő államfő idén lazított először a szükségállapoton, amit elődje, Szadat meggyilkolásakor vezetett be, és ami alapján eddig kizárólag ő indulhatott az elnöki posztért.

Az idei, névleg többpárti választásokon szigorú selejtezés után páran ellenjelöltként indulhattak, de kétség sem fért az elnök győzelméhez. Ennek ellenére az ellenzéki pártok a szavazás után a vélt csalások miatt a választás megismétlését követelik, jelentette a BBC.

Ajman Nour ellenzéki jelölt csütörtöki szerint Mubarak csalásokkal tudta csak megnyerni a választást, ezért panasszal fordult a választási bizottsághoz. Panaszával akár bíróságra is megy, mondta az al-Dzsazírának. Vádjai szerint a választókat erőszakkal befolyásolták, egyes szavazókörökben pedig hiányzott a szavazatukat már leadók megjelölésére használt letörölhetetlen tinta, így többszöri szavazásra is volt példa.


Mubarak

A BBC helyszíni tudósítója szerint ugyanakkor gyakorlatilag semmi esély nincs a szavazás megismétlésére. Ezzel Nour egyik tanácsadója is egyetértet. "Nem a vereségről vagy a győzelemről szól a tiltakozásunk, csak a választások tisztaságáról" - nyilatkozta a Reutersnek.

A kormányzat szerint legfeljebb elenyésző mértékben történtek szabálytalanságok. "Korlátozott számban fordulhattak csak elő, és egész biztos nem befolyásolták a szavazás végeredményét" - nyilatkozta az al-Dzsazírának Mubarak egyik kampánymenedzsere, aki szerint a szavazás amúgy a demokratizálódás ünnepe volt.

A BBC tudósítójának értékelése szerint elképzelhető, hogy a választás eredményei nem valósak, mégis nagy eredmény, hogy negyed századnyi szükségállapot után először lehetett több jelölt közül választani. Ennek ellenére a szavazás nem mozgósította az embereket. A legtöbb egyiptomi csalódott a politikában, hiszen évek óta nincs beleszólása a dolgokba, és tájékozódni is csak a cenzúrázott, a politikai vezetést kiszolgáló médiából tud.

A választás ráadásul nem kínált alternatívát. Mubarakon kívül nem indult komoly háttérrel rendelkező jelölt, a kilenc kihívó közül csak ketten rendelkeztek szervezeti bázissal. Egyikük Nour volt.