Gyurcsány és Fico Dunaszerdahelyről vitatkozott

2008.11.05. 14:47
Elfogadhatatlannak nevezte a dunaszerdahelyi futballmérkőzésen történteket és határozott , egyértelmű vizsgálatot kért Gyurcsány Ferenc Robert Fico szlovák miniszterelnöktől a varsói V4-találkozó szünetében tartott informális beszélgetésükön.

Gyurcsány Ferenc tájékoztatása szerint Robert Fico azt a választ adta, hogy a vizsgálat megkezdődött és várhatóan hosszú időt vesz igénybe. A magyar miniszterelnök a találkozóról azt mondta: "vitatkozós beszélgetésünk volt Robert Fico miniszterelnök úrral".

"Az, amit az elmúlt hónapokban, lassan évek óta látni, arról kezd sokakat meggyőzni, és lassan engem is, hogy a nacionalizmus már olyan mértékben fertőzi a szlovák politikát, hogy ilyen eseményekre a politika akaratából, vagy akaratán kívül sor kerülhet" - mondta a miniszterelnök.

Tájékoztatása szerint a szlovák kormányfő azzal érvelt, hogy Magyarországon vannak szélsőséges megnyilvánulások. Gyurcsány Ferenc a kijelentéssel kapcsolatban azt mondta, míg Magyarországon a kormány az ilyen esetek után folyamatosan nyilvánvalóvá teszi, hogy milyen a viszonya az ilyen megnyilvánulásokhoz, és szükség esetén elítéli azokat, a szlovák vezetők részéről még soha nem hallottak egy empatikus, megnyugtató mondatot sem.

Gyurcsány Ferenc hozzátette: kérte a szlovák miniszterelnököt, hogy adjanak tájékoztatást a dunaszerdahelyi esettel kapcsolatos vizsgálatról és adják át azokat a felvételeket is, amelyek szerintük igazolták a rendőri beavatkozást, az eddigiek ugyanis nem voltak ilyenek.

Jegyzéket váltanak az ombudsmanok is

Levélben kért tájékoztatást szerdán az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szlovák kollégájától a dunaszerdahelyi labdarúgó mérkőzésen történtekről.Szabó Máté Pavel Kandračnak címzett levelében arról érdeklődik, hogy a mérkőzés után érkezett-e állampolgári panasz, illetve, hogy szlovák kollégája indít-e vizsgálatot az ügyben.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Biztosítás