Elrabolták vagy elfogták a háborús bűnösöket?

2000.05.12. 23:23
A hágai Nemzetközi Törvényszék jugoszláviai ügyekkel foglalkozó bizottságának (ICTY) évről-évre több dolga akad, a letartóztatott körözöttek száma az utóbbi időben ugyanis jelentősen megnőtt. A legnagyobb fogás ebben az évben Momcsilo Krajisnik, a boszniai szerb parlament ex-elnöke volt, a legutolsó pedig ez év áprilisában Dragan Nikolics, egykori táborparancsnok. Mondhatnánk erre azt is, a Jugoszlávia területén állomásozó nemzetközi katonai alakulatok talpraesettsége áll a javuló statiszták mögött, a szerb média azonban egy teljesen meglepő magyarázattal állt elő.
A jugoszláv sajtó szerint Dragan Nikolics ,,Jenki"-t nem Boszniában tartóztatták le, ráadásul nem is az SFOR katonái, hanem a szerbiai Szmederevóból rabolták el, és csak ezután adták át az amerikai békefenntartóknak. A szerb újságok szerint Jenki, aki már hosszú ideje ebben a városban gyógykezeltette magát, egy éjszaka arra ébredt, hogy két ismeretlen férfi kopogtat az ajtaján. Az idegenek rendőrként mutatkoztak be, majd miután Nikolics hosszú vitatkozás után sem volt hajlandó követni őket, fegyverrel tuszkolták a kocsijukba. A háborús bűnöst Szerbiából Boszniába egy csónak vitte át, a drinai átkelés után pedig egy másik kocsival vitték tovább őt, egyenesen Tuzlába, az SFOR bázisára. 15 óra múlva már a repülőgépen ült, és úton volt Hágába.

Dragan Nikolics ,,Jenki" a susici tábor parancsnokaként vált hírhedtté. Ő volt az első ember, aki ellen a Hágai Bíróság háborús bűnökért, a Genfi Konvenció megsértéséért, emberölésért, kínzásért és emberiség ellen elkövetett bűncselekedetért vádat emelt. Az 1994. november 7-e óta körözött Nikolicsot idén áprilisban fogták el, a hivatalos okmányok szerint Boszniában. Sztevan Todorovics, boszniai szerb rendőrkapitány 15 pontból álló vádiratának legsúlyosabb tételei az emberölés és az emberiség ellen elkövetett bűncselekmény. 1998-ban fogták el, a hivatalos álláspont szerint Bosznia északi részén, incidens nélkül.

A hágai ,,jugoszláv bizottság"

A hágai Nemzetközi Törvényszék jugoszláviai ügyekkel foglalkozó bizottságát (ICTY) 1993. május 25-én hozták létre, a Biztonsági Tanács 827. határozata alapján. A szervezet a nemzetközi emberi jogok súlyos megsértését hivatott vizsgálni a volt Jugoszlávia területén, 1991-re visszamenőleg. A bíróságnak 14 tagja van, elnöke az amerikai Gabrielle Kirk McDonald. Ketten a bírák közül a Genfi Konvenció megsértésével, hárman a háborús jogok és szokások megszegésével, négyen a népirtással, öten pedig az emberiség ellen elkövetett bűntettekkel kapcsolatos ügyekkel foglalkoznak. A törvényszék költségvetése az 1993-as 276 ezer dollárhoz képest 1999-ben már több mint 94 millió dollárra rúgott. A bíróság működésbe lépése óta 26 vádiratot készített el, összesen 89 személy ellen. Hat vádlott ezek közül elhalálozott, 18 esetében visszavonták a vádat, egy ember pedig a büntetését tölti. Jelenleg 24 ügyben folyik a munka, a 64 vádlottnak azonban csupán egy töredékét sikerült letartóztatni. A körözöttek között található a legfőbb bűnösöknek kikiáltott jugoszláv elnök, Szlobodan Milosevics és a boszniai szerb köztársaság egykori elnöke, Radovan Karadzsics mellett Ratko Mladics, Milan Martics, Milan Milutinovics és Nikola Sainovics is. A bíróság működése óta eddig csupán egy esetben, Zsejnil Delalics ügyében határozott úgy, hogy a vádlott egyetlen ellene felhozott vádpontban sem bűnös, s ezért a férfit szabadlábra helyezték.

,,Jenkihez" hasonlóképpen járt a jugoszláv újságok szerint Sztevan Todorovics, egykori boszniai rendőrfőnök is, akit 1998 decemberében fogtak el az SFOR alakulatok. Ügyvédje szerint őt egy egész csapatnyi állarcos rabolta el zlatibor-i (Jugoszlávia) otthonából, ahonnan a Drinán át a boszniai Szerb Köztársaságba vitték. Nikolicstól eltérően neki még lett volna lehetősége a szabadulásra, az emberrablók ugyanis felajánlották neki, hogy 50 ezer márkáért visszaviszik Jugoszláviába, ő azonban visszautasította fogvatartói ajánlatát.

Az SFOR képviselői természetesen cáfolják a jugoszláv lapok értesüléseit, és továbbra is állítják: Nikolicsot is, és Todorovicsot is Boszniában fogták el. A körözöttek elrablásáról szóló történeteket a Hágai Bíróság sem fogadja el. Az ítélőszék képviselője a Blic újságírójának kijelentette: ,,A Bíróság tisztában van a jugoszláv sajtó Dragan Nikolics elfogásáról szóló azon írásaival, melyek Nikolics jugoszláviai elfogásáról számolnak be. Az egyedüli, amit erről elmondhatok, csupán az, hogy a bíróság nem kívánja kommentálni ezeket a híreket. A Nikoliccsal együtt Hágába érkező, hivatalos papírokban az áll, hogy vádlottat Bosznia északi részén, az SFOR amerikai kontingensének felügyelete alatt álló területen fogták el. Az, amit a szerb sajtó írt, csupán a vádlottak elmondásán alapul".

A letartóztatottak ügyvédjei ennek ellenére nem adják fel. Nikolics képviselője jelenleg is azon dolgozik, hogy bebizonyítsa védence erőszakos jugoszláviai elrablását, amitől azt várja, hogy precedens értékű lesz a bíróság további munkájában. Ilics ügyvéd tanúkat gyűjt: Nikolics szmederevoi szomszédait, barátait, védencének személyes holmijait, mindent, ami a ,,Jenki" által előadott történetet alá tudná támasztani.

Az ügy tehát továbbra sem tiszta, de egy valami biztos: ha a hír igaznak bizonyul, a háborús bűnösök ezek után már Jugoszláviában sem lesznek biztonságban.  • Tippek
  • Hírek