A háború 11. napja: nem volt nagyobb ütközet

2003.03.30. 21:24
Az Irak elleni háború 11. napjának legfontosabb harci cselekményeit hadszínterekre lebontva foglalta össze a Reuters. Bagdadot tovább bombázták, Bászránál a britek vívtak kisebb üzközetet.

Bagdad vasárnap

A szövetségesek egy éjszakai szünet után reggel folytatták Bagdad bombázását. Közép-európai idő szerint hét óra után mintegy tíz nagy robbanás rázta meg az iraki fővárost. Az amerikai védelmi minisztérium hivatalos közleménye szerint a Fidáíjín Szaddám milícia fő kiképző központja, az elnöki palota, egy hírszerző központ szerepelt a bombázott bagdadi célpontok között.

Dél-Irak

A dél-iraki Bászra környékén jelentős hadműveletekbe kezdtek a térségben állomásozó brit erők. A helyszíni beszámolók szerint a második legnagyobb iraki városból egy 500 fős iraki alakulat tört ki délkeleti irányba, és elfoglalt egy környékbeli kisebb települést, de a brit páncélos és gyalogos egységek felvették a harcot. A brit erők 30 hadifoglyot ejtettek, és az ütközetben további 30 iraki katona elesett. Az amerikai csapatok az éjszaka folyamán heves tüzérségi tüzet zúdítottak Nedzsef város térségében ellenálló iraki erőkre. Andrew Gray, a 70. páncélos ezred 2. zászlóaljával tartó Reuters-tudósító azt tapasztalta, hogy az amerikaiak egész éjjel lőtték az Eufrátesz folyó feletti híd mellett magukat elsáncolt az iraki egységeket.

Nyugat- és Észak-Irak

Az amerikai hadsereg különleges egységeket helyezett el Irak nyugati részének gyéren lakott sivatagi körzeteiben is. A telepítést irányító Stanley McChrystal vezérőrnagy Washingtonban újságíróknak úgy nyilatkozott: Irak nyugati részén egy kis számú haderő a légierő és a titkosszolgálat támogatásával különlegesen aktív, mindenekelőtt abból a célból, hogy megakadályozza az iraki Scud rakéták kilövését az ottani támaszpontokról. Észak-Irakban egyelőre nagyobb harcok nélkül folyik az Egyesült Államokkal szövetséges kurd felkelők előrenyomulása, pozícióik erősítése.  • Hírek
  • Személyi kölcsön