Gyöngyi
6 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Szaúd-Arábia felkészült a zarándoklatra

2003.02.07. 10:24
Több mint kétmillió zarándokot várnak Mekkába a szaúdi hatóságok. Az országban különleges biztonsági intézkedéseket vezettek be, mivel terrortámadásoktól tartanak.
Szaúd-Arábia rendkívüli biztonsági intézkedéseket vezetett, be miután hívők millióit várják a most kezdődő ötnapos ünnepségekre. Az iszlám előírásai szerint minden hívőnek életében legalább egyszer el kell látogatnia Mekkába a Kába kőhöz. A zarándoklatot hádzsnak nevezik. Ezen minden évben körülbelül kétmillió muzulmán vesz részt, és ennek során felkeresik az iszlám vallás két legszentebb helyét, Mekkát és Medinát.

Helikopterek Mekka felett

A szaúdi hatóságok azt ígérik, hogy keményen fellépnek minden rendzavarási-, vagy terrorkísérlet ellen. A különleges egységeken kívül háromezer fekete fejfedős katonát és rendőrt vezényeltek Mekka védelmére - jelentette a BBC. A környéken páncélautókat és vízágyukat is felvonultattak, hogy a hatóságok ezzel is felkészültségüket demonstrálhassák. A két város felett helikopterek járőröznek, a bejáratoknál pedig egyenként ellenőrzik a zarándokokat.

Több mint 400 halott

A hádzson az 1987-es tragikus események óta nem történt jelentősebb rendzavarás. Akkor főleg iráni síiták Egyesült Államok-ellenes zavargásokat robbantottak ki, és végül összecsaptak a rendfenntartó erőkkel. Az összecsapásokban 402 ember lelte halálát. Idén az esetleges Irak elleni háború miatt igen feszült a helyzet a térségben, és sokan attól tartanak, hogy az Egyesült Államok szövetségesének számító ország terrortámadások célpontjává válhat.

15%
3990 Ft
3392 Ft
15%
4290 Ft
3647 Ft