Ervin
14 °C
21 °C

Önként megy Hágába a horvát tábornok

2001.07.13. 19:44
A zágrábi kormány pénteken közleményben erősítette meg azokat a sajtóhíreket, amelyek szerint a hágai Nemzetközi Törvényszék vádat emelt és elfogatóparancsot adott ki Rahim Ademi tábornok ellen, akinek parancsnoksága alatt a horvát csapatok 1993-ban szerb civileket öltek meg, és polgári célpontokat támadtak Gospic környékén.
A szociáldemokrata Ivica Racan vezette kormány szerint Rahim Ademi 10 napon belül önként Hágába utazik, így leállították a tábornok elleni kiadatási eljárást. A kormány cáfolta belgrádi tömegtájékoztató eszközöknek azokat a híreit, amelyek szerint a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket kivizsgáló hágai ENSZ-bíróság 5 tábornok kiadását kérte volna Zágrábtól.

A horvát belügyminisztérium szóvivője pénteken nem cáfolta, hogy megindult a kiadatási eljárás egy olyan horvát állampolgár ellen, akit a hágai Nemzetközi Törvényszék háborús bűnök gyanújával akar őrizetbe venni, de semmiféle információt sem volt hajlandó adni az üggyel kapcsolatban. A sajtó úgy tudja, hogy a politikai okokból nyugalmazott Ante Gotovina tábornokról van szó, aki egyes hírek szerint Hercegovinában bújkál a horvát igazságszolgáltatás elől. A zágrábi megyei bíróság csak annyit jelentett be, hogy az ügyben illetékes vizsgálóbíró utasította a rendőrséget a gyanúsított őrizetbe vételére.

A horvát parlament eközben megszakította pénteki zárt ülését, amelyet az ellenzéki Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) indítványára hívtak össze a Horvátország és a hágai törvényszék közötti együttműködés megvitatására. A HDZ napokkal ezelőtt törvénymódosítást nyújtott be annak érdekében, hogy a horvát igazságügyi szerveknek vétójoguk legyen a Hágai kiadatási kérelmeivel szemben. A parlament állítólag azért szakította meg ülését, mert a HDZ nem fogadta el a kormánypárti frakció napirendi javaslatát, hogy "a hágai kérdést" a kormány elleni bizalmi szavazás idején vitassák meg. A vasárnap tartandó szavazást Ivica Racan miniszterelnök kérte az ötpárti kabinet ellen, miután az megszavazta, hogy Zágráb két tábornokot kiad a hágai törvényszéknek, ám a kabinet 4 szociálliberális párti tagja benyújtotta lemondását