Valér
-1 °C
0 °C

Zavargások törtek ki Haitiban

2008.04.05. 07:57
Legkevesebb három ember életét vesztette pénteken Haiti déli részén a második napja folyó zavargásokban, közölte egy helyi rádióadó.

Az életkörülmények romlása miatt tiltakozó tömeg a Karib-tengeri ország több városában - a fővárosban Port-au-Prince-ben is - úttorlaszokat emelt, gyújtogatott és fosztogatott. Les Cayes-ben, a fővárostól mintegy 190 kilométerre délre fegyveres összetűzésbe kerültek az ENSZ békefenntartóival.

Egy helyi rádióállomás szerint hárman haltak meg a Les Cayes-i összecsapásban, a helyi ENSZ-szóvivő egy halottról tud.

A tüntetők szerint a békefenntartók lövései oltották ki a három ember életét. A világszervezet szóvivője ezt nem erősítette meg, hozzátette viszont, hogy a békefenntartók önvédelemből nyitottak tüzet a tüntetőkre.

A 8,5 millió lakosú Haiti a legszegényebb az amerikai földrész és a karib térség országai közül, a lakosság 80 százalékának napi két dollárnál kevesebből kell biztosítania megélhetését.

Haiti több éves politikai zűrzavart követően a jelenlegi államfő, René Préval 2006-os megválasztása után a közelmúltig viszonylag nyugodt időszakot élt meg. Az elmúlt hónapokban azonban felszökött az alapvető élelmiszerek ára, elégedetlenséget szülve Préval államfő politikájával szemben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!