Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

A Hamász kész tűzszünetet kötni

2003.06.01. 19:16
Három hetes tűzszünetet hirdet a Hamász az izraeli kedvezményekre válaszul. Saron kormánya palesztin terroristákat engedett szabadon és beszüntette a terrorszervezetek vezetőinek likvidálását is. A hadsereg vezérkari főnöke szerint akár egy hónapon belül jelentősen javulhat a helyzet Izraelben.
Kész tűzszünetet hirdetni a Hamász. A palesztin terrorszervezet elfogadta Mahmud Abász nemrégiben megválasztott palesztin kormányfő ideiglenes tűzszüneti javaslatát. Ezzel az egyik legnagyobb akadály hárult el a béketárgyalások elől. Izraeli lapértesülések szerint a tűzszünetet szerdán jelenthetik be a jordániai Akabában, Bush, Saron és Abbász találkozóján.

Engedmények mindkét oldalon

A békefolyamat újraindítása érdekében Izrael is engedményeket tett, a terroristák vezetői elleni célzott támadásokat már vasárnaptól felfüggesztették. Szabadon engedtek több bebörtönzött palesztin terroristát is. A kedvezmények fejében a Hamász az izraeli lapok értesülései szerint először hajlandó három hétre felfüggeszteni akcióit.

Javulást remélnek

"Ha ez megtörténik, valószínűleg csatlakozni fog a Hamászhoz az Iszlám Dzsihád és több más palesztin szervezet is" - vélte Mose Jaalon, az izraeli hadsereg vezérkari főnöke. "Hacsak egy magányos terrorista nem borítja fel" a két nép vezetőinek a tervét, akkor egy hónap múlva "nem kis változás" várható Izrael biztonsági helyzetében, tette hozzá.

Saron és Abbász kész megállapodással akarja várni szerdán Akabában George Bush amerikai elnököt, aki a "négyek" - az ENSZ, az Európai Uniós, az Egyesült Államok és Oroszország - képviselői által kidolgozott, úgynevezett "útiterv" megvalósítását akarja elindítani. A béketerv értelmében 2005-re önálló palesztin állam alakulhatna.