Bernadett
-2 °C
4 °C

Túszszedéssel vádolják a muzulmán papot

2004.05.28. 00:13
Tizenegy terrorista cselekményért emelt vádat Abu Hamza ellen az amerikai ügyészség. John Ashcroft igazságügyi miniszter szerint halálra is ítélhetik a terroristák képzésével és az al-Kaida támogatásával vádolt vallási vezetőt. A brit állampolgár Hamza kiadatásához már hozzájárult a brit belügyminisztérium is, igaz, csak ha az amerikaiak nem végzik ki.
Többek között túszejtéssel és az al-Kaida támogatásával is vádolja az amerikai kormány Abu Hamzát. A brit állampolgárságú muzulmán vallási vezető az amerikai igazságügyi minisztérium vádjai szerint terroristákat képezett volna ki oregoni táborában.

A vallási vezető kiadatásáról még nem döntött a brit igazságszolgáltatás, tárgyalása csütörtökön kezdődött.

élőpajzsnak használták a túszokat

A tizenegy vádpont egyike szerint Hamza résztvevője volt egy négy túsz halálával végződő jemeni akciónak. Az 1998-as emberrablásban három brit és egy ausztrál vesztette életét, a túszokat élőpajzsnak használták a terroristák a jemeni hatóságok mentőakciója alatt.

Életben hagyják?

Amennyiben bűnösnek találják, Hamzát akár halálra is ítélhetik - jelentette ki John Ashcroft igazságügyi miniszter. Ezzel szemben David Blunkett brit belügyminiszter szerint Nagy-Britannia azzal a feltétellel egyezett bele Hamza kiadatásába, ha az esetleges halálos ítéletet nem hajtják végre. Blunkett szerint amerikai részről Ashcroft kötötte a megállapodást.

Blunkett egyébként már aláírta a kiadatást, most a brit bíróság dolga eldönteni, hogy az amerikaiak bizonyítékai elégségesek-e. A vallási vezetőt csütörtök hajnalban fogták el Shepherd's Bush-i otthonában.