Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Bush 8 ezer amerikait von ki Irakból

2008.09.09. 22:07
George Bush amerikai elnök kedden bejelentette: az Egyesült Államok jövő februárig nyolcezer fővel csökkenti Irakban állomásozó csapatai létszámát. A Demokrata Párt több vezető politikusa, köztük Herry Reid, a szenátus többségi frakciójának vezetője máris bírálta Busht, amiért szerinte túl kevés csapatot von ki Irakból, és túl kevés erőt csoportosít át Afganisztánba.

Bush a washingtoni Nemzetvédelmi Egyetemen mondott beszédében arról beszélt: az erőszakos cselekmények száma Irakban az utóbbi hónapokban "drámai mértékben" csökkent. Ezáltal a Pentagon erőket csoportosíthat át Afganisztánba, ahol viszont fölerősödtek az iszlamista fegyveres csoportok támadásai az utóbbi két évben.

Az elnök elmondta: az amerikai parancsnokok szerint ha a biztonsági helyet tovább javul Irakban, úgy 2009 első felében további csapatcsökkentést lehet végrehajtani. A 8 ezer fős csökkentés után az Irakban szolgáló amerikai katonák létszáma 138 ezer lesz. Ez még mindig több csapatot jelent annál, mint amennyi a Bush által tavaly elrendelt 30 ezres csapaterősítés előtt az ázsiai országban állomásozott.

A Pentagon jelenleg 15, egyenként 3-5 ezer fős dandárt állomásoztat Irakban, ahol más alakulatokkal együtt összesen 146 ezer amerikai katona szolgál. A kongresszus csapatkivonást sürgető tagjait nem elégíti ki ez a csekély mértékű létszámcsökkentés; a demokraták erőteljesebb kivonást várnak, különösen az erőszak csillapodása miatt.

A demokrata Herry Reid a keddi bejelentés után közölte: az elnöknek több csapatot kellene átcsoportosítania Afganisztánba az ottani erőszak megfékezésére. "Meg vagyok döbbenve, hogy Bush elnök ilyen kevés csapatot vezényel haza Irakból, és ilyen kis erőt küld Afganisztánba, jóllehet Afganisztánban és Pakisztánban egyre fokozódik az erőszak" - mondta.

Ike Skelton, a képviselőház fegyveres erők bizottságának demokrata párti elnöke úgy foglalt állást: nagyobb arányú csapatcsökkentést kell végrehajtani Irakban, hogy helyre lehessen állítani az amerikai hadsereg készültségi fokát, és be lehessen fejezni az afganisztáni műveleteket.

Bush mandátuma 2009. január 20-án jár le, így a további csapatcsökkentés menetrendjéről, illetve a valószínű afganisztáni erősítésről már a következő elnök fog dönteni. Barack Obama demokrata párti elnökjelölt korábban jelezte: 16 hónapon belül minden harcoló alakulatot kivonna Irakból. A republikánus elnökjelölt, John McCain nem beszélt kivonási menetrendről és időpontokról, csupán annyit közölt, hogy a hadsereg parancsnokainak tanácsára támaszkodna. Mindketten a katonai létszám növelését szorgalmazzák Afganisztánban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!