Piroska
-1 °C
5 °C

Hadmozdulatok: irány Bászra és Bagdad

2003.03.20. 06:33
Az amerikai hadsereg szárazföldi alakulatainak legfőbb céljai a stratégiai fontosságú Bászra és Umm Kvazir kikötőváros elfoglalása az invázió folytatása érdekében. A két hetes haditervekre már Bagdad legértékesebb létesítményeinek elfoglalását is felrajzolták.
Amikor az amerikai egységek egyre jobban megközelítették a demilitarizált zóna határát, az egyik legfontosabb hadmozdulattal 3. tűzérségi hadosztály kígyózó oszlopokban állt fel Irak határán húszezer katonával és tízezer tankkal.

Kattintson a nagyításhoz!Eközben a 1. tengerészgyalogos expidíciós hadosztály támadást indított Bászra ellen, brit egységekkel és az amerikai hadsereg alakulataival közösen. Céljuk Irak a stratégiai fontosságú város és Irak legfontosabb kikötővárosának Umm Kvazir elfoglalása és a környező olajmezők biztosítása.

Újabb foglyok

Azt követően, hogy szerdán 17 iraki katona megadta magát a kuvaiti hatóságoknak, több iraki tiszt adta meg önként magát a helyi kurd milíciának. A Pentagon illetékesei jelenleg telefonon hallgatják ki őket - a kiszivárgott információk szerint a tisztek a csapatok elhelyezkedéséről, vegyi és biológiai fegyverek vélhető elhelyezkedéséről szolgáltattak információkat.

Kevesebben vannak, de tudják mit akarnak

A háborúba induló erők létszáma ma harmadával kisebb, mint az 1991-es öbölháború idején. Az akció mögött álló nemzetközi koalíció ezúttal ugyancsak szűkebb körű. Az amerikai szárazföldi erők együttesen százharmincezer katonából állnak. Közűlük 70 ezren tengerészgyalogosok, 20 ezren a 3. gyalogos hadosztályhoz tartoznak, továbi 20 ezren a 101. légiszállítású hadosztály tagjai, a többiek különböző támogató egységekhez tartoznak.

A jelenlegi haditervek két hétre előre tartalmazzák a szárazföldi erők elképzlet mozgásait. Ezek a legfontosabb bagdadi objektumok, egyebek között a nemzetközi repülőtér elfoglalásáról szólnak.

Az amerikai hírszerzés minden épületet megszámozott az iraki fővárosban - ennek célja a csapások pontosságának növelése és a véletlen károkozás elkerülése.